Nem vagyok különösebben édesszájú, csak a saját kedvemért ritkán sütök meg egy tepsi süteményt; szívesebben választom a gyümölcsöt, vagy éppen a sós ropogtatni-valókat, mint például a blogon is osztatlan sikert aratott sült csicseriborsót.

Most éppen a nagy kedvenc Vegán szakácskönyv alapján sütöttem egy sós krékert, ami valóban remek tej- és tojásmentes rágcsa, ha éppen ilyesmire vágyik az ember. Márpedig alkalmanként miért ne vágyna. :)

  • 125 g tk. tönkölyliszt (plusz a nyújtáshoz)
  • 1 csapott kk. tengeri só
  • csipetnyi frissen őrölt fekete bors
  • 1/2 kk. barna nádcukor
  • 1 bő kk. foszfátmentes sütőpor
  • 1 ek. sörélesztő pehely
  • 5 ek. olívaolaj
  • 4 ek. rizstej
  • 1 tk. mustár + 1 tk. víz, kikeverve
  • a szóráshoz: fehér és fekete szezámmag, lenmag, köménymag, aprított dió

Egy keverőtálban alaposan elkevertem a száraz hozzávalókat: a lisztet, a sót, a borsot, a cukrot, a sütőport és a sörélesztő pelyhet.

A nedves hozzávalókat: az olívaolajat és a rizstejet, nemes egyszerűséggel egy shaker-ben ráztam össze.

Végül elkevertem a két edény tartalmát, és kézzel alaposan összegyúrtam a tésztát.

Lisztezett felületen 5 mm vastagra nyújtottam, majd kiszaggattam és megkentem a hígított mustárral. Különféle “feltétekkel” megszórtam, és sütőpapírral borított sütőben, alacsony hőfokon addig sütöttem, amíg az alja szép világosbarna lett.

Nekem 28 kis kekszem lett belőle