Sokféle okból lehet háttérbe szorítani az egyik alapélelmiszerünk, a burgonya fogyasztását. Érdemes azonban szem előtt tartani, hogy a burgonya fontos rostforrás (ami támogatja az emésztést), szénhidráttartalma energiát szolgáltat, valamint fontos mikrotápanyagokat, vitaminokat is tartalmaz.
Emellett pedig rendkívül sokoldalúan felhasználható, levestől desszertig. Persze a bő olajban sült burgonyát mindenképpen el kell felejteni :), azonban alkalmanként kellemes egytálételt készíthetünk belőle.
Természetesen a zöld levelek tetszés szerint cserélgethetők, és ha fogyasztasz tejterméket, bátran használj tejszínt – ebből viszont a 30% zsírtartalmú, “habtejszínt”, mert a főzőtejszín összetevőinek listája már nem olyan kellemes.
- 500 g burgonya, felkockázva
- 1 ek. extra szűz olívaolaj
- 2 újhagyma, karikázva
- 2 gerezd fokhagyma, vékony szeletekre vágva
- 1/2 csokor mángold (nekem jó nagy csokor mángold volt itthon), 1 cm széles szeletekre vágva
- tengeri só, frissen őrölt bors
- 150 ml rizstejszín
A burgonyát sós vízben megfőztem.
Eközben egy serpenyőben az olívaolajon megpároltam az újhagymát és a fokhagymát (ne barnuljon!!!),hozzáadtam a mángoldot, sóztam-borsoztam. Rövid idő alatt megpárolódik, ekkor már hozzá lehet adni a megfőtt burgonyát is.
Végül rizstejszínnel felöntöttem és beforraltam. Ha szükséges, adhatunk hozzá kevés vizet is.
Mi könnyű ebédként fogyasztottuk salátával, így kb. 2,5 adag lett belőle, de körteként is kiváló