Burgonya mángolddal és rizstejszínnel (gluténmentes, tejmentes, tojásmentes recept)

Sokféle okból lehet háttérbe szorítani az egyik alapélelmiszerünk, a burgonya fogyasztását. Érdemes azonban szem előtt tartani, hogy a burgonya fontos rostforrás (ami támogatja az emésztést), szénhidráttartalma energiát szolgáltat, valamint fontos mikrotápanyagokat, vitaminokat is tartalmaz.

Emellett pedig rendkívül sokoldalúan felhasználható, levestől desszertig.  Persze a bő olajban sült burgonyát mindenképpen el kell felejteni :), azonban alkalmanként kellemes egytálételt készíthetünk belőle.

Természetesen a zöld levelek tetszés szerint cserélgethetők, és ha fogyasztasz tejterméket, bátran használj tejszínt – ebből viszont a 30% zsírtartalmú, “habtejszínt”, mert a főzőtejszín összetevőinek listája már nem olyan kellemes.

 

  • 500 g burgonya, felkockázva
  • 1 ek. extra szűz olívaolaj
  • 2 újhagyma, karikázva
  • 2 gerezd fokhagyma, vékony szeletekre vágva
  • 1/2 csokor mángold (nekem jó nagy csokor mángold volt itthon), 1 cm széles szeletekre vágva
  • tengeri só, frissen őrölt bors
  • 150 ml rizstejszín

A burgonyát sós vízben megfőztem.

Eközben egy serpenyőben az olívaolajon megpároltam az újhagymát és a fokhagymát (ne barnuljon!!!),hozzáadtam a mángoldot, sóztam-borsoztam. Rövid idő alatt megpárolódik, ekkor már hozzá lehet adni a megfőtt burgonyát is.

Végül rizstejszínnel felöntöttem és beforraltam. Ha szükséges, adhatunk hozzá kevés vizet is.

Mi könnyű ebédként fogyasztottuk salátával, így kb. 2,5 adag lett belőle, de körteként is kiváló

 

 

Szólj hozzá

A weboldal ún. cookie-kat vagy sütiket használ. (Több információ)

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

Bezár