Amikor ezt a pizzát kivettem a sütőből, azonnal bevillant, hogy a feltét teljesen úgy néz ki, mint egy csokor virág! :)

Graham lisztből készült, amivel még soha nem próbálkoztam, de teljesen könnyű lett a végeredmény. Pizza ügyben nem újítok, maradok a bűvös tésztánál. :)

 

A tésztához:

  • 250 g graham liszt
  • 4 g szárított élesztő
  • 1,5 csapott kk. tengeri só
  • 175 ml meleg víz (plusz ha szükséges)
  • 3/4 ek. extra szűz olívaolaj

A “szószhoz”:

  • 1 gerezd zúzott fokhagyma
  • 1 ek. rizstejszín
  • csipetnyi tengeri só és frissen őrölt bors

A feltéthez:

  • spárga
  • magozott fekete olívabogyó
  • articsóka (konzerv, alaposan leöblítve)

A szóráshoz (sajt helyett):

  • sörélesztő pehely

A lisztet elkevertem az élesztővel, a sóval és a vízzel. Alaposan összegyúrtam, kézzel kidagasztottam. Laza és ragadós, nem túl tömör, nem túl nehéz tésztát kell kapnunk, ha szükséges, további vízzel vagy liszttel állíthatjuk be a megfelelő lazaságot.

Olívaolajjal kikent tálba tettem a tésztát, és meleg helyen kb. 2 órán át duplájára kelesztettem. Amikor megkelt, az ujjaimmal megböködtem, hogy a levegős tészta az eredeti méretére essen össze.

Két részre osztottam, a kezemmel sütőpapírral borított tepsiben két nem túl szabályos :) pizzát formáztam. A fokhagymás szósszal megkentem, majd megpakoltam a feltétekkel és előmelegített sütőben, kb. 40 perc alatt készre sütöttem a pizzákat.

Az idő mellett arra is figyeltem, hogy az alja szép aranybarna legyen, a széle pedig kicsit sötétebb, ez kiváló indikátor arra, hogy elkészült a pizza.

Balzsamecetes vegyes salátával tálaltam.

2 közepes pizza lett belőle, nálunk ez (spárgakrémleves után :) ) 2 étkezésre volt elegendő