Amikor ezt a pizzát kivettem a sütőből, azonnal bevillant, hogy a feltét teljesen úgy néz ki, mint egy csokor virág! :)
Graham lisztből készült, amivel még soha nem próbálkoztam, de teljesen könnyű lett a végeredmény. Pizza ügyben nem újítok, maradok a bűvös tésztánál. :)
A tésztához:
- 250 g graham liszt
- 4 g szárított élesztő
- 1,5 csapott kk. tengeri só
- 175 ml meleg víz (plusz ha szükséges)
- 3/4 ek. extra szűz olívaolaj
A “szószhoz”:
- 1 gerezd zúzott fokhagyma
- 1 ek. rizstejszín
- csipetnyi tengeri só és frissen őrölt bors
A feltéthez:
- spárga
- magozott fekete olívabogyó
- articsóka (konzerv, alaposan leöblítve)
A szóráshoz (sajt helyett):
- sörélesztő pehely
A lisztet elkevertem az élesztővel, a sóval és a vízzel. Alaposan összegyúrtam, kézzel kidagasztottam. Laza és ragadós, nem túl tömör, nem túl nehéz tésztát kell kapnunk, ha szükséges, további vízzel vagy liszttel állíthatjuk be a megfelelő lazaságot.
Olívaolajjal kikent tálba tettem a tésztát, és meleg helyen kb. 2 órán át duplájára kelesztettem. Amikor megkelt, az ujjaimmal megböködtem, hogy a levegős tészta az eredeti méretére essen össze.
Két részre osztottam, a kezemmel sütőpapírral borított tepsiben két nem túl szabályos :) pizzát formáztam. A fokhagymás szósszal megkentem, majd megpakoltam a feltétekkel és előmelegített sütőben, kb. 40 perc alatt készre sütöttem a pizzákat.
Az idő mellett arra is figyeltem, hogy az alja szép aranybarna legyen, a széle pedig kicsit sötétebb, ez kiváló indikátor arra, hogy elkészült a pizza.
Balzsamecetes vegyes salátával tálaltam.
2 közepes pizza lett belőle, nálunk ez (spárgakrémleves után :) ) 2 étkezésre volt elegendő