Soha nem kísérleteztem még káposzta, kelkáposzta vagy egyéb leveles zöldségek töltésével, azonban nemrég rábeszélt egy bácsika a piacon, hogy egyszer csak el kell azt kezdeni. :) Elmondása szerint ők a tormalevelet klasszikus töltött káposzta töltelékkel töltik, így kapva mini töltikéket.
Nekem viszont azonnal más irányba indult a fantáziám, és a görög – török konyhában is fellelhető rizzsel töltött változatot készítetten el. (Készíthető szőlőlevélből és káposztából is, természetesen.)
Nem lett szép. :) De kánikulában igazi frissítő fogás, akár melegen, akár hidegen.
- 1 pohárnyi barna rizs, alaposan átmosva, leöblítve
- tengeri só, frissen őrölt bors
- 1 ek. mentaszósz (vagy ízlás szerint apróra vágott friss mentalevél)
- 1 nagy csokor friss tormalevél
- egy löttintyésnyi extra szűz olívaolaj
- 2 – 3 szelet kezeletlen héjú, bio citrom
A rizst háromszoros mennyiségű, sóval – borssal ízesített vízben puhára főztem. Amikor megpuhult, belekevertem a mentaszószt.
A tormaleveleket én előfőzés nélkül töltöttem meg. Magam elé helyeztem őket, és 1-1 adagnyi rizzsel feltekertem, figyelve arra, hogy az oldalán is be legyen hajtva a levél, hogy ne szóródjon ki belőle a töltelék.
Szorosan egy edény aljába fektettem (egy sorban), majd kevés olívaolajjal meglocsoltam őket. Citromkarikákat fektettem a tetejére, majd kevés víz hozzáadásával fedő alatt addig főztem, amíg az ízek összeértek és a levelek szépen megpuhultak, ez már csak 10-15 percet vett igénybe (figyeljünk arra, hogy a vizet szükség szerint pótoljuk; a levelek ne barnuljanak meg.)
Előételként 5-6, főételként 3-4 adag lesz belőle (ez a tekercsek méretétől is függ)