Lecsós vajbabfőzelék (gluténmentes, tejmentes, tojásmentes recept)

Nagy “találmány” a vajbab, ha sikerül finom zsengét venni a piacon, napokig esszük, mindenféle változatos formában.

Ebben az évben egy klasszikus főzelékkel nyitottunk (az egyszerűség kedvéért mindössze gluténmentes házi kenyeret fogyasztottunk hozzá).

 

  • 1 ek. extra szűz olívaolaj
  • 1 kisebb fej vöröshagyma, vékonyra szeletelve
  • 2 gerezd zúzott fokhagyma
  • 1 kisebb zöldpaprika, szeletelve
  • 1 paradicsom, szeletelve
  • só, frissen őrölt bors
  • 350 g vajbab, a végei levágva, 2-3 cm-es darabokra szeletelve
  • 3 babérlevél
  • 1 kisebb csokor kapor, aprítva
  • kb. 50-70 ml rizstejszín
  • 1 ek. tápióka keményítő, kevés hideg vízben feloldva

Az olívaolajon párolni kezdtem a vöröshagymát és a fokhagymát. Amikor megpuhult, a paprikát is belekevertem és fedő alatt puhára pároltam. Sóztam, borsoztam. Néhány perc után a paradicsomot is hozzáadtam, így készült el a lecsós alap. Ha szükséges, adjunk hozzá kevés vizet.

Az edénybe került a vajbab is, amit rövid ideig csak együtt főztem a lecsós alappal, hogy átvegye az ízeket, majd annyi vízzel öntöttem fel, ami éppen ellepi. Klasszikus fűszereivel, babérlevéllel és kaporral fűszereztem.

Amikor a vajbab is megpuhult, rizstejszínnel lágyítottam és az előre elkészített keményítővel sűrítettem a főzeléket.

Nálunk 2 kiadós adag lett belőle

Szólj hozzá

A weboldal ún. cookie-kat vagy sütiket használ. (Több információ)

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

Bezár