Mindenmentes Nóri teljes kiőrlésű kenyere

Főleg amikor hűvösebb az idő, szívesen sütök házi kenyeret: szerepelt már a blogon a klasszikus szódás, a magvas és a paleo verzió is. Most jutottam el oda, hogy egy kis kilengést teszek a gluténmentes kenyerek világában, hiszen kísérletezni jó :).

Nem szeretném learatni Mindenmentes Nóri babérjait, egyszerűen csak az ő tökéletes mindenmentes teljes kiőrlésű házikenyerét reprodukáltam, a siker leírhatatlan. Köszi, Nóri! :)

  • 170 g barna rizsliszt
  • 210 g kölesliszt
  • 90 g hajdinaliszt
  • 90 g kukoricaliszt (nálam 50 g kukoricaliszt + 40 g kókuszliszt, mert nem volt elég kukoricaliszt)
  • 5 ek. lenmagliszt
  • 5 ek. útifű maghéj
  • 1 kk. só
  • 1 kk. sütőpor
  • 1 kk. szódabikarbóna
  • 590 ml langyos víz
  • 2 ek. méz
  • 2 ek. extra szűz olívaolaj

Az elkészítés módján változtattam kicsit, mert Nórival ellentétben én nem őröltem meg a magokat, hanem készen vásárolt lisztekkel dolgoztam.

Először egy tálban alaposan összekevertem a száraz hozzávalókat: a barna rizslisztet, a köleslisztet, a hajdinalisztet, a kukorica- és kókuszlisztet, a lenmaglisztet, az útifű maghéjat, a sót, a sütőport és a szódabikarbónát.

Ezután a vizet meglangyosítottam, a mézet és az olívaolajat belecsorgattam.

A száraz hozzávalók közepébe mélyedést formáltam, ide öntöttem a mézes, olajos vizet. A tésztát jó alaposan összedolgoztam / dagasztottam, kb. 50-60 percre meleg helyre félretettem.

Ezután szilikonos sütőformába töltöttem, majd közepesen meleg sütőben szép barnára sütöttem. Tűpróbával ellenőriztem, hogy tökéletesen átsült-e.

A végeredmény egy gazdag, nagyon-nagyon finom, glutén-, tej-, tojás- és szójamentes kenyér lett, köszi, Nóri! :)

6 hozzászólás on Mindenmentes Nóri teljes kiőrlésű kenyere

  1. Éva
    04/09/2015 at 15:27 (2 év ago)

    Én mézer nem használhatok és cukrot sem!Mivel váltható ki az édesítés?Köszi

    Válasz
    • Judit
      05/09/2015 at 17:08 (2 év ago)

      Szia! Egyszerűen hagyd el, vagy tegyél hozzá kevés édesítőszert, amit használhatsz. Az eredeti recept élesztővel készül, a méz az élesztőgombáknak szükséges, én nem azzal készítettem, viszont a többi összetevőt hűen követtem. :) Szerintem, ha nem élesztővel készül, a méz elhagyható belőle.

      Válasz
      • Éva
        06/09/2015 at 13:30 (2 év ago)

        Köszi!Ma akkor kipróbálom a recepted!

        Válasz
        • Judit
          06/09/2015 at 15:31 (2 év ago)

          Örülök! :) Majd számolj be, hogy sikerült! :)

          Válasz
  2. Anna
    19/05/2016 at 12:07 (2 év ago)

    Szia! Nagyon orulok, hogy kiprobaltad eleszto nelkul. A kepen istenien nez ki a kenyer. Muszaj bele szodabikarbonat tenni, a sutopor nem eleg? Miert kell pihentetni, ha nem elesztos? Lehetne osszekeveres utan rogton sutobe tenni? Koszi

    Válasz
    • Judit
      22/05/2016 at 21:10 (2 év ago)

      Szia! Örülök, hogy tetszik a recept és a kép is. :) Szerintem tökéletesen fog működni sütőporral is! És hogy miért pihentettem? Szerintem megszokásból! :) A receptbe még beleírtam (mert korábban én is élesztővel készítettem, és a “kezemben volt”), de természetesen ha sütőporral készíted, ez a lépés elhagyható! Jó sütögetést!

      Válasz

Szólj hozzá

A weboldal ún. cookie-kat vagy sütiket használ. (Több információ)

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

Bezár