Üde, könnyen elkészíthető, játékos ízek, nagy kedvencem, a hummusz finomságát idézve. Próbáljátok ki az articsókát, pizza tetején is kiváló, de ebben ez ételben szinte új életre kel.
- 250 g teljes kiőrlésű durum farfalle tészta (vagy egyéb tészta)
- 1 nagyobb fej brokkoli, rózsáira szedve
- tengeri só
- 1/2 – 1 ek. extra szűz olívaolaj
- 10 cm-nyi póréhagyma, vékony szeletekre vágva
- 1 doboznyi konzerv articsóka (lecsepegtetve, alaposan átmosva, 4 kisebb darabba vágva)
- frissen őrölt bors
- 1 ek. tahini
- frissen facsart citromlé
- 1-2 kk. fokhagymapor
- (víz)
A tésztát és a brokkolit sós vízben roppanósra főztem, leszűrtem és melegen tartottam.
Kevés extra szűz olívaolajon puhára pároltam a póréhagymát, majd hozzáadtam és átmelegítettem az articsókát. Enyhén sóztam, borsoztam.
Aprítógépbe adagoltam, hozzáadtam a tahinit és (ízlés szerint adagolt) frissen facsart citromlevet, a fokhagymaport, valamint keveset a tészta főzővizéből.
A szószt pürésítettem. ha szükséges, ezen a ponton sózzuk, borsozzuk, illetve ha sűrűnek bizonyul, további (főző)víz hozzáadásával lazítható.
A tésztát a szósszal illetve a párolt brokkolival tálaltam.
Kb. 3 adag lesz belőle