Akik régóta olvasnak, tudhatják, hogy kevés nagyobb hummusz rajongó van nálam. Ha egy étteremben hummusz szerepel az étlapon, arra én biztosan vevő vagyok, Prágában és a Velencei-tónál is ezt választottam délutáni snack-ként.

A blog korai szakaszában így készítettem, de zöldborsóból vagy akár babból is pazar, sőt, rátaláltam az imádott sült fokhagymás-diós verzióra is.

A konyhámban folyamatosan tovább kerestem a tökéletes ízt és állagot, míg nem… Sikerült!!! Számomra ez az étel hatalmas örömöt okozott! :)

A vegán falafel ötletét (amit én természetesen zsírszegényen készítettem el), a Minimalist Baker oldalon találtam, itt elérhető a recept.

 

Előkészületek:

  • 250 g száraz csicseriborsó, egy éjszakára vízbe áztatva, leszűrve, sós vízben puhára főzve

A hummuszhoz

  • 200 g főtt csicseriborsó
  • 2 gerezd zúzott fokhagyma
  • 1 ek. tahini
  • 1 kisebb citrom frissen facsart leve
  • 1 csapott kk. római kömény, mozsárban összetörve
  • só és frissen őrölt bors
  • (víz)

A hozzávalókat aprítógépbe adagoltam, és annyi vízzel pürésítettem, hogy laza, mártogatható krémet kapjak.

És kész! :)

A falafelhez:

  • 300 g főtt csicseriborsó
  • 3 gerezd zúzott fokhagyma
  • 1,5 ek. tahini
  • 1 citrom frissen facsart leve
  • 1 kk. római kömény, mozsárban összetörve
  • só és frissen őrölt bors
  • 3 ek. zabpehelyliszt
  • 1-2 ek. extra szűz olívaolaj

A hozzávalókat a zabpehelyliszt kivételével aprítógépben homogén állagúra aprítottam. A masszát keverőtálba kanalaztam, majd a zabpehelyliszttel alaposan kidolgoztam, összegyúrtam.

Egy tepsit szilikon sütőlappal kibéleltem, olívaolajjal megkentem, és a masszából diónyi golyókat gyúrtam, amiket ellapogattam (hogy jobban átsüljenek).

A lapos kis falafeleket előmelegített sütőben sütöttem aranybarnára.

20 darab lesz belőle

A hummuszt és a falafelt salátával, illetve serpenyőben, olaj nélkül átpirított laposkenyérrel tálaltam (utóbbi boltban vásárolt késztermék volt).