Alkalmanként, ha a bioboltban járok, a kosaramba kerül 2-3 csomag növényi alapú (pl. zabpelyhes, gabonás) fasírtpor. Ez az én “fast food”-om – vizet keverek hozzá, sütőben megsütöm és kész is.
Most viszont lencséből és zabpehelyből kiváló gyors fasírtot sikerült készítenem, ahol a befektetett munka csak kicsivel volt több, mint a készen kapható fasírtpor esetében. :)
Emlékeztek még a nagy sikert aratott sütőben sült fűszeres párolt káposztára? :) Köretként klasszikus párolt káposztát készítettem ugyanezzel a módszerrel. Így egyszerre sült a sütőben a főétel és a köret.
A fasírthoz:
- 200 g zöld lencse, 1-2 órára beáztatva
- 4 db babérlevél
- tengeri só
- 1 ek. extra szűz olívaolaj
- 1 fej vöröshagyma, apró kockákra vágva
- 3 gerezd zúzott fokhagyma
- 2 tk. pirospaprika
- 2 tk. majoránna
- 6 – 8 ek. zabpehely
A párolt káposztához:
- 1 kisebb fej káposzta, a torzsája kivágva és vékonyra szeletelve
- 2 ek. finomítatlan nádcukor
- 2 ek. almaecet
- 2 kk. őrölt kömény
- tengeri só
- frissen őrölt bors
A tálaláshoz:
- főtt bulgur
Az előre beáztatott lencsét babérlevéllel és sóval ízesített vízben puhára főztem. Kevés főzővízzel aprítógépben pürésítettem, majd hűlni hagytam.
Amíg a lencse hűlt, az olívaolajon megpároltam a felkockázott vöröshagymát és fokhagymát.
A pürésített lencsét és a megpárolt hagymákat elkevertem, pirospaprikával és majoránnával fűszereztem, majd annyi zabpelyhet adtam hozzá, hogy jól formázható, nem túl lágy masszát kapjak. A zabpehely mennyisége attól függ, hogy a lencsét mennyi vízzel pürésítettük az elején.
10 percig állni hagytam a keveréket.
Ezután enyhén vizes kézzel fasírtformára igazítottam őket, és sütőpapírral borított tepsiben, előmelegített sütőben addig sütöttem őket, amíg szépen megpirult mindkét oldaluk (közben egyszer-kétszer meg is fordítottam őket).
A káposztát öntöttvas fedeles tálba halmoztam, alaposan elkevertem a többi hozzávalóval, és az előmelegített sütőben, a fasírtok fölött :), készre pároltam. Közben át-átkevertem.
A fasírtot és a párolt káposztát sós vízben főtt bulgurral tálaltam.
4 adag lesz belőle