Zabpelyhes lencsefasírt (tejmentes, tojásmentes, vegán recept)

Alkalmanként, ha a bioboltban járok, a kosaramba kerül 2-3 csomag növényi alapú (pl. zabpelyhes, gabonás) fasírtpor. Ez az én “fast food”-om – vizet keverek hozzá, sütőben megsütöm és kész is.

Most viszont lencséből és zabpehelyből kiváló gyors fasírtot sikerült készítenem, ahol a befektetett munka csak kicsivel volt több, mint a készen kapható fasírtpor esetében. :)

Emlékeztek még a nagy sikert aratott sütőben sült fűszeres párolt káposztára? :) Köretként klasszikus párolt káposztát készítettem ugyanezzel a módszerrel. Így egyszerre sült a sütőben a főétel és a köret.

 

A fasírthoz:

  • 200 g zöld lencse, 1-2 órára beáztatva
  • 4 db babérlevél
  • tengeri só
  • 1 ek. extra szűz olívaolaj
  • 1 fej vöröshagyma, apró kockákra vágva
  • 3 gerezd zúzott fokhagyma
  • 2 tk. pirospaprika
  • 2 tk. majoránna
  • 6 – 8 ek. zabpehely

A párolt káposztához:

  • 1 kisebb fej káposzta, a torzsája kivágva és vékonyra szeletelve
  • 2 ek. finomítatlan nádcukor
  • 2 ek. almaecet
  • 2 kk. őrölt kömény
  • tengeri só
  • frissen őrölt bors

A tálaláshoz:

  • főtt bulgur

Az előre beáztatott lencsét babérlevéllel és sóval ízesített vízben puhára főztem. Kevés főzővízzel aprítógépben pürésítettem, majd hűlni hagytam.

Amíg a lencse hűlt, az olívaolajon megpároltam a felkockázott vöröshagymát és fokhagymát.

A pürésített lencsét és a megpárolt hagymákat elkevertem, pirospaprikával és majoránnával fűszereztem, majd annyi zabpelyhet adtam hozzá, hogy jól formázható, nem túl lágy masszát kapjak. A zabpehely mennyisége attól függ, hogy a lencsét mennyi vízzel pürésítettük az elején.

10 percig állni hagytam a keveréket.

Ezután enyhén vizes kézzel fasírtformára igazítottam őket, és sütőpapírral borított tepsiben, előmelegített sütőben addig sütöttem őket, amíg szépen megpirult mindkét oldaluk (közben egyszer-kétszer meg is fordítottam őket).

A káposztát öntöttvas fedeles tálba halmoztam, alaposan elkevertem a többi hozzávalóval, és az előmelegített sütőben, a fasírtok fölött :), készre pároltam. Közben át-átkevertem.

A fasírtot és a párolt káposztát sós vízben főtt bulgurral tálaltam.

4 adag lesz belőle

Szólj hozzá

A weboldal ún. cookie-kat vagy sütiket használ. (Több információ)

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

Bezár