Sok-sok szép és érdekes programmal indult (és folytatódik) az őszünk. Szép helyeken jártunk és járunk, és bizony én szeretek a kirándulások alatt is “önellátó” lenni, mert így biztosan tudom, hogy változatos és egészséges ételeket eszünk.

Szeretek mindent friss alapanyagokból készíteni; a bioboltban vásárolt növényi fasírtporok kivételével soha nem használok félkész alapanyagokat. Most viszont Edit barátnőm széles mosoly kíséretében átnyújtott egy Szafi Fitt bolognai és lasagne alapport, hogy ez bizony jó szolgálatot fog tenni az úton. :)

Az alappor elkészítése végtelenül egyszerű, és az összetétele is nagyon baráti: paradicsompor, só, tápiókaliszt, édesítőszer: eritritol, paprika, zeller, fokhagyma, hagyma, petrezselyem, bazsalikom, oregano, snidling, rozmaring, szegfűbors.

Számomra az egyetlen kevésbé tetszetős összetevő az eritritol, mivel én egyáltalán nem vagyok híve a manapság “sztár” édesítőszernek kikiáltott eritrtiolnek és xillitnek, sokkal inkább a valóban természetes édesítésnek, viszont úgy gondolom, egy bolognai alapporba olyan csekély mennyiség kerül, hogy a többi kiváló alapanyag feledteti ezt.

Az alappor összességében nagyon jó benyomást tett rám. Ízletes, kellőképpen fűszeres, és tényleg elronthatatlan (Szafi még egy húsos és egy húsmentes receptet is feltüntet a csomagoláson)!

Bátran ajánlom egy-egy sietős napon, amikor nem szeretnél hosszabb időt a konyhában tölteni.

 

  • 1 vöröshagyma, felkockázva
  • 2 gerezd fokhagyma, vékony szeletekre vágva
  • 2 sárgarépa, kis lyukú reszelőn lereszelve
  • 1 petrezselyemgyökér, kis lyukú reszelőn lereszelve
  • 1 nagyobb cukkini, vékony szeletekre vágva
  • 1 doboz csicseriborsó konzerv (csak csicseriborsót, sót és vizet tartalmazzon), leszűrve, alaposan átöblítve
  • Szafi Fitt bolognai és lasagne alappor + 400 ml víz

A tálaláshoz:

  • durum farfalle tészta (FIGYELEM! Ha durum tészta helyett gluténmentes tésztát választasz, az étel garantáltan gluténmentes lesz!)
  • sörélesztő pehely (FIGYELEM! Már gluténmentes változat is kapható! Kiváló a reszelt sajt pótlására, vagy vegán parmezánt is készíthetsz a segítségével.)

A felkockázott vöröshagymát, a szeletelt fokhagymát, valamint a reszelt sárgarépát és petrezselyemgyökeret kevés vízben párolni kezdtem.

Amikor a zöldségalap megpuhult, hozzáadtam a cukkinit, és néhány percig pároltam – csak éppen addig, hogy kissé megpuhuljon, de még roppanós maradjon.

Amikor a cukkini a megfelelő állagot elérte, hozzákevertem a csicseriborsót, majd 2-3 perc alatt összemelegítettem a ragut.

Szafi Fitt bolognai és lasagne alapport 400 ml vízzel csomómentesre kevertem. (Folyamatosan, kis adagokban kevertem hozzá a vizet, hogy selymes állaga legyen). Az előkészített zöldségraguhoz öntöttem, majd (a csomagoláson található leírásnak megfelelően) folyamatosan kevergetve 2 perc alatt besűrítettem a ragut.

4  adag lesz belőle