cukormentes gluténmentes leves leves mentes étkezések szójamentes tejmentes tojásmentes uj_recept vegán receptek

Gyömbéres sült paprika krémleves (gluténmentes, tejmentes, tojásmentes, zsírszegény, vegán recept)

Nagyon szeretem az őszt! Szeretem a fényeit, a színeit, az ízeit. Még az esőt is szeretem, hiszen ez is elválaszthatatlan része az évszakok körforgásának.

Amit szintén nagyon szeretek, az a krémlevesek. Nekem a krémleves tényleg olyan, mint Gombóc Artúrnak az a bizonyos kerek és szögletes és … csokoládé. Bármiből képes vagyok egy jó levest elkészíteni, és akár minden nap meg tudom enni.

Egy jó leves ugyanis felvezetés: nem feltétlenül az a célja, hogy már a levessel jóllakjunk, sokkal inkább az a nyitány, ami után következhet egy finom főétel – ezért is készítek valamilyen egyszerű levest nap mint nap.

Most éppen az interneten böngésztem egy jó krémleves után (miután a kosaram jelentős részét élénk színű kápia paprika halom tette ki), és végül Chili és Vanília receptje lett a befutó. Ismétlésért kiált!! :)

 

  • 3 kápia paprika
  • 2 kisebb burgonya
  • 1 kisebb vöröshagyma
  • 1 nagy gerezd fokhagyma
  • 2-3 cm friss gyömbér
  • tengeri só, kevés frissen őrölt bors
  • 1 ek. extra szűz olívaolaj
  • 1 kk. őrölt ázsiai citromfű (elhagyható)
  • 700 ml víz

A kápia paprikát sütőzacskóba tettem, lezártam; a zacskót néhány helyen megszurkáltam, majd előmelegített sütőbe tettem. A burgonyákat alufóliába csomagoltam, és szintén mentek is a sütőbe. (Emellett egy sült tököt és két padlizsánt sütöttem ugyanakkor, két “emeleten” a sütőben, így kiválóan elő lehet készülni a heti ebédekre).

Amikor a paprika ráncos, a burgonya pedig puha lett, kivettem a sütőből. Hűlni hagytam, majd a paprika “bőrét” lehúztam, magjait eltávolítottam, a burgonyát pedig meghámoztam. A paprikát felcsíkoztam, a burgonyát felkarikáztam.

A vöröshagymát, fokhagymát és gyömbért aprítógépben finomra aprítottam. Kevés olívaolajat melegítettem(ha szükséges, adj hozzá kevés vizet), majd hozzáadtam a gyömbéres keveréket. Kis lángon, gyakran megkeverve pároltam puhára.

Amikor megpuhult, belekevertem a paprika csíkokat és a burgonyát. Sóztam, borsoztam, indiai citromfűvel fűszereztem, néhány percig együtt pároltam-pirítottam.

Ekkor vízzel felöntöttem, összeforraltam, végül krémesre turmixoltam.

Nagyon finom, kellemesen fűszeres leves, érdemes kipróbálni!

3 adag lesz belőle