Számtalan külföldi és magyar oldalon is belefutottam már, de a kipróbálás még váratott magára. Egyrészt az zsiradékok mellett az olajos magvakkal sem bánok túl bőkezűen a konyhában – egy-egy tízóraihoz néhány mandula vagy dió éppen elég számomra.
Most viszont megtört a jég! Aliz barátnőm ugyanis meglepett egy cuki kis csatos üveggel, amiben ráadásul ott mosolyogtak a dundi kesudió szemek… És ez esetben mi történhet? Hát a krémes, selymes, hófehér, savanykás kesutejfölnek az én konyhámban is meg kell születnie!
Natúr változatban is kellemes egy nagy tányér saláta tetején, de zöld fűszerekkel tovább gazdagítható és tolható el az ízvilága más irányba. Szendvicskrémek készítéséhez is kiválóan felhasználható!
Az arányok eltalálásában a Panitakedvencei oldal segített, ezzel a recepttel.
- 150 g kesudió
- 150 ml víz
- 2-3 ek. frissen facsart citromlé
- 2-3 csipetnyi só
A kesudiót egy napra vízbe áztattam. Amikor szépen megpuhult, leszűrtem és folyó víz alatt alaposan átmostam.
Turmixgépbe öntöttem, hozzátöltöttem 150 ml vizet, 3 ek. citromlevet (ennek mennyisége az ízlésedtől függ, lehez kevesebb is), és ízlés szerinti sót.
Először pulzálva, majd folyamatosan turmixolva finom krémmé turmixoltam.