Régebben, “mindenevő” koromban volt egy kényszerképzetem: nem szerettem az egyszerű ételeket. :) Minél különlegesebb, minél intenzívebb, minél kevésbé hétköznapi ételekre vágytam.
Aztán lassan-lassan, ahogy teltek ez évek, felnőttem néhány dologhoz: a friss zöldfűszerekhez, a teakortyolgatáshoz (amit ezt megelőzően egyértelműen a betegséggel azonosítottam), a jóféle száraz borhoz, a kézműves sörhöz…
A lassuláshoz, a pihenéshez (amit még most is nehezen engedek meg magamnak, de már jó úton járok!!), a jógához, a heti négy alkalommal történő sportoláshoz. A tárgyak helyett az élmények gyűjtéséhez (igen, tárgyak alatt a ruhákat és cipőket is értem :)).
És (igen nagy kanyarral) – az egyszerű ételekhez.
Most ennek fényében hozok nektek egy receptet, remélem, tetszeni fog neked. :)
A laskagombához:
- 1 kis fej vöröshagyma. apró kockákra vágva
- 2 gerezd fokhagyma, vékonyra szeletelve
- 400 g laskagomba, falatnyi darabokra tépkedve
- 100 g szárított erdei gomba, beáztatva, leszűrve
- tengeri só, frissen őrölt bors
- kakukkfű – ízlés szerint
A polentához:
- 1 l víz
- 250 g instant polenta (finomra őrölt; nagyobb üzletekben kapható)
Egy tapadásmentes edényben kevés vizet melegítettem. Hozzáadtam és lassú tűzön puhára pároltam a vöröshagymát és a fokhagymát.
Amikor a hagymafélék megpuhultak, elkevertem velük a falatnyi darabokra tépkedett laskagombát és az előre beáztatott erdei gombát, majd az ételt sóztam, borsoztam, kakukkfűvel ízesítettem.
Gyakran megkeverve puhára pároltam, kissé meg is pirítottam.
Eközben 1 liternyi enyhén sós vizet felforraltan, a polentát kanalanként hozzáadtam, majd folyamatosan kevergetve 3 perc alatt készre főztem. Szilikon kuglófformában hagytam hűlni, majd kiborítottam és szeleteltem.
3-4 adag lesz belőle (a köretből még maradni is fog ;) )