Élmények és Curry-s mungóbab főzelék (gluténmentes, tejmentes, tojásmentes, zsírszegény, vegán recept)

Fantasztikus hétvégénk volt!

Hosszas szervezés után Eszter barátnőm vendégszeretetét élvezve Budapesten töltöttünk néhány napot, ahol sok-sok kellemes percet töltöttünk el.

Az előre megtervezett programok szerint megnéztünk két színházi előadást (mindkettőt nagyon élveztük), Visegrádon kirándultunk, kicsit drukkoltunk a maraton résztvevőinek :), majd egészen véletlenül egy inidiai vegán gasztronómiai nap hirdetésére bukkantunk, és tudtuk, hogy ott a helyünk!

Nagyon örültünk ennek a lehetőségnek, mert az előadások (pl. Vegán táplálkozás orvosi szemmel, Táplálkozási döntéseket segítő alapelvek, Indiai fűszerkalauz stb.), színpadi programokkal, főzőtanodával, teaudvarral, kézműves vásárral, hennafestéssel, körbevezetéssel színesítették az eseményt!

És persze rengeteg finomabbnál finomabb falattal! A teljesség igénye nélkül, kipróbáltuk az indiai ízvilágú konyha finomságait, magyaros jellegű ételeket (pl. tönkölykolbász), szejtán gyrost, lepényeket, különleges ízvilágú dahl-okat, tej- és tojásmentes édességeket… Az érzékszerveink alig győzték feldolgozni a sok-sok ingert, ami ott ért bennünket! Mindezt pedig rózsavizes limonádéval is leöblíthettük…

A hétvége emlékére készítettem ezt a gyors, fűszeres egytálétel-főzeléket. :) Hasonló receptet itt és itt is találhatsz.

 

  • 200 g mungóbab, 2-3 órára beáztatva
  • 2 babérlevél
  • 2 tk. őrült kurkuma
  • tengeri só, frissen őrölt bors
  • 1 ek. extra szűz olívaolaj
  • 1 vöröshagyma, apró kockákra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma, szeletelve
  • 1 cm-nyi friss gyömbér, reszelve
  • kb. 1 csapott ek. Madras curry fűszerkeverék

A beáztatott mungóbabot leszűrtem, alaposan átmostam, majd babérlevéllel, kurkumával, sóval és csipetnyi borssal ízesített vízben megfőztem.

Mialatt a bab főtt, az olívaolajat megmelegítettem, majd kis lángon puhára pároltam a vöröshagymát, fokhagymát és gyömbért. Amikor az alap megpuhult, Madras curry fűszerkeveréket kevertem bele és az egészet 1-2 alatt még inkább illatosra pirítottam.

Amikor a mungóbab megpuhult, a curry-s keverékkel ízesítettem.

Párolt kurkumás barna rizzsel tálaltam,

2-4 adag lesz belőle

Szólj hozzá

A weboldal ún. cookie-kat vagy sütiket használ. (Több információ)

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

Bezár