cukormentes főétel főétel gluténmentes mentes étkezések szójamentes tejmentes tojásmentes uj_recept vegán receptek

Változások és Fokhagymás-kakukkfüves laskagomba polentával (gluténmentes, tejmentes, tojásmentes, zsiradékmentes, vegán recept)

Régebben, “mindenevő” koromban volt egy kényszerképzetem: nem szerettem az egyszerű ételeket. :) Minél különlegesebb, minél intenzívebb, minél kevésbé hétköznapi ételekre vágytam.

Aztán lassan-lassan, ahogy teltek ez évek, felnőttem néhány dologhoz: a friss zöldfűszerekhez, a teakortyolgatáshoz (amit ezt megelőzően egyértelműen a betegséggel azonosítottam), a jóféle száraz borhoz, a kézműves sörhöz…

A lassuláshoz, a pihenéshez (amit még most is nehezen engedek meg magamnak, de már jó úton járok!!), a jógához, a heti négy alkalommal történő sportoláshoz. A tárgyak helyett az élmények gyűjtéséhez (igen, tárgyak alatt a ruhákat és cipőket is értem :)).

És (igen nagy kanyarral) – az egyszerű ételekhez.

Most ennek fényében hozok nektek egy receptet, remélem, tetszeni fog neked. :)

 

A laskagombához:

  • 1 kis fej vöröshagyma. apró kockákra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma, vékonyra szeletelve
  • 400 g laskagomba, falatnyi darabokra tépkedve
  • 100 g szárított erdei gomba, beáztatva, leszűrve
  • tengeri só, frissen őrölt bors
  • kakukkfű – ízlés szerint

A polentához:

  • 1 l víz
  • 250 g instant polenta (finomra őrölt; nagyobb üzletekben kapható)

Egy tapadásmentes edényben kevés vizet melegítettem. Hozzáadtam és lassú tűzön puhára pároltam a vöröshagymát és a fokhagymát.

Amikor a hagymafélék megpuhultak, elkevertem velük a falatnyi darabokra tépkedett laskagombát és az előre beáztatott erdei gombát, majd az ételt sóztam, borsoztam, kakukkfűvel ízesítettem.

Gyakran megkeverve puhára pároltam, kissé meg is pirítottam.

Eközben 1 liternyi enyhén sós vizet felforraltan, a polentát kanalanként hozzáadtam, majd folyamatosan kevergetve 3 perc alatt készre főztem. Szilikon kuglófformában hagytam hűlni, majd kiborítottam és szeleteltem.

3-4 adag lesz belőle (a köretből még maradni is fog ;) )