édesség, süti édesség, süti gluténmentes mentes étkezések reggeli reggeli szójamentes tejmentes tojásmentes uj_recept vegán receptek

Amaránt puding őszi gyümölcsökkel (gluténmentes, tejmentes, tojásmentes, zsiradékmentes, vegán)

Vannak olyan alapanyagok, amiket az ember érdekesnek tart, egészségesnek tart, be is szerzi, majd tologatja a polcon, mert nem jön az ihlet… Nekem éppen ilyen volt az amaránt! Puffasztott formában persze használtam kásába, levesbetétként, vagy csak úgy “csipegetni”, de a csomagnyi amaránt mag csak tolódott a szekrény egyik sarkából a másikba…

Na de most! :)

De mi is az az amaránt? Nem más mint egy ősi kultúrnövény, amely kiemelkedő fehérjetartalommal rendelkezik, segíti az anyagcserét, tartalmaz vasat, kalciumot, cinket és további nyomelemeket is. Érdemes hát néha leemelni a polcról, bármennyire extrémnek is tűnik a használata.

Nálunk most egy édes, kásaszerű puding készült belőle.

 

  • 1 bögrényi (200 ml) amaránt
  • 2 bögrényi rizstej
  • 1 kk. fahéj
  • csipetnyi őrölt szegfűszeg
  • rizsszirup (vagy egyéb édesítőszer ízlés szerint, ha szükséges)
  • szezonális gyümölcsök a tálaláshoz

Az amarántot és a rizstejet elkevertem. Fűszereztem illatos fahéjjal és szegfűszeggel, majd alkalmanként megkeverve addig főztem, amíg szépen besűrűsödött / kása (puding) állagú lett. A rizsszirupot csak a végén kevertem hozzá.

Hűlni hagytam, majd egy éjszakára hűtőszekrénybe tettem, majd másnap reggel friss gyümölcsökkel tálaltam.

2 adag lesz belőle