Vannak olyan alapanyagok, amiket az ember érdekesnek tart, egészségesnek tart, be is szerzi, majd tologatja a polcon, mert nem jön az ihlet… Nekem éppen ilyen volt az amaránt! Puffasztott formában persze használtam kásába, levesbetétként, vagy csak úgy “csipegetni”, de a csomagnyi amaránt mag csak tolódott a szekrény egyik sarkából a másikba…
Na de most! :)
De mi is az az amaránt? Nem más mint egy ősi kultúrnövény, amely kiemelkedő fehérjetartalommal rendelkezik, segíti az anyagcserét, tartalmaz vasat, kalciumot, cinket és további nyomelemeket is. Érdemes hát néha leemelni a polcról, bármennyire extrémnek is tűnik a használata.
Nálunk most egy édes, kásaszerű puding készült belőle.
- 1 bögrényi (200 ml) amaránt
- 2 bögrényi rizstej
- 1 kk. fahéj
- csipetnyi őrölt szegfűszeg
- rizsszirup (vagy egyéb édesítőszer ízlés szerint, ha szükséges)
- szezonális gyümölcsök a tálaláshoz
Az amarántot és a rizstejet elkevertem. Fűszereztem illatos fahéjjal és szegfűszeggel, majd alkalmanként megkeverve addig főztem, amíg szépen besűrűsödött / kása (puding) állagú lett. A rizsszirupot csak a végén kevertem hozzá.
Hűlni hagytam, majd egy éjszakára hűtőszekrénybe tettem, majd másnap reggel friss gyümölcsökkel tálaltam.
2 adag lesz belőle