A blog egyik legnépszerűbb bejegyzése a Foszlós zabos zsemle-muffin. Nemrég, amikor elfogyott a kenyerünk, ismét a muffin-formás megoldáshoz fordultam: hipp-hopp bekevertem a tésztát, összegyúrtam, kelni hagytam, majd a sütő végezte a dolgát. Kb. nettó 10 perc munkaidővel készülhet így péksüti, ami akár a gyerekek uzsonnás dobozában is örömöt okoz!
Hozzávalók 6 db-hoz:
- 125 g bio teljes kiőrlésű búzaliszt
- 125 g bio fehér tönkölyliszt
- 1/2 csomag porélesztő
- 1 csapott tk. tengeri só
- 35 g extra szűz olívaolaj
- 25 g rizstej (vagy egyéb növényi tej)
- kb. 100-125 ml langyos víz
Egy kelesztőtálban elkeverjük a kétféle lisztet, a porélesztőt és a sót. Hozzáadjuk az olívaolajat, a rizstejet és a vizet. Kanállal elkeverjük, majd addig dagasztjuk, amíg a tészta szépen összeáll és elválik a kelesztőtál falától.
Ezután lefedjük, majd egy órán át kelni hagyjuk.
A megkelt tésztát 6 részre osztjuk, szilikonos muffin formába igazgatjuk, majd 180 C-re előmelegített sütőben kb. 25 – 30 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy teljesen átsült-e a belseje, illetve figyeljük, hogy a külseje se barnuljon meg túlságosan.
Kencékkel, pástétomokkal tálaljuk.
Ha tetszett a recept, látogass el a Facebook-oldalunkra is! :)