Ami a legtöbb magyar családban a vasárnapi húsleves, az nálunk a finn halleves! Szinte minden vasárnap elkészül, annyira szeretjük, és egyszerűen nem tudjuk megunni… A legegyszerűbb változattól a leggazdagabbig – mindig elfogy az utolsó morzsáig.
Az egyik hiper polcán kutakodva pedig nem mást pillantottam meg, mint egy lazac konzervet!!! Vásároltunk is néhány dobozzal, így akkor is el tudom készíteni a levest, ha éppen nem tudok friss halat vásárolni – boldogság, boldogság. :) (Ne feledd, soha ne az olajos konzervet válaszd, hanem a sós lében / in brine feliratút!)
- 3 burgonya, falatnyi kockákra vágva
- 3 sárgarépa, felkarikázva
- 1 darabka zeller
- 1 darabka karalábé
- 1 vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 15 kelbimbó, félbevágva
- bő maréknyi fodros kel (vagy kelkáposzta), vékony szeletekre vágva
- tengeri só, frissen őrölt bors
- 1 bio citrom reszelt héja
- 1 csokor kapor, aprítva
- 2 maréknyi fagyasztott zöldbab
- 1 lazackonzerv (vagy 100-150 g füstölt lazac)
- 100 g füstölt tokhal (enélkül is nagyon finom)
- 200 ml rizstejszín
- 1/2 – 1 citrom frissen facsart leve
A burgonyát, sárgarépát, zellert, karalábét, kelbimbót, a vörös- illetve fokhagymát és a fodros kelt annyi vízben kezdtem főni, ami bőven ellepi. Sóval, borssal fűszereztem, reszelt citromhéjjal és kaporral ízesítettem.
Amikor a zöldségek szinte teljesen megpuhultak, hozzáadtam a zöldbabot, majd a lazackonzerv és a füstölt tokhal is az edénybe került. Ekkor már nagyon kis lángon gyöngyöztettem tovább az ételt, hogy az ízek szépen összeérjenek.
Végül rizstejszínnel lágyítottam az ízén, majd frissen facsart citromlével állítottam be az ízét.
4 adag lesz belőle