“Alap” egészben sült karfiol – minimál recept (gluténmentes, tejmentes, tojásmentes, zsírszegény, vegán)

Nagyon szeretjük a karfiolt! Egy-egy bevásárlás alkalmával hajlamos vagyok akár 2-3 (természetesen kisebb méretű, hiszen azért mégsem egy hadseregnek készítem az ételeket) fejet is a kosárkába pakolni, hogy úgyis jó lesz valamire. És mindig jó lesz valamire! :)

Az egészben sült karfiol pedig igazi nyerő helyzet a konyhában: könnyen, változatosan elkészíthető, szinte elronthatatlan (kivéve, ha odaég); diétás étkezésbe is kiválóan beépíthető, akár főételként, akár köretként használod, nem lehet hibázni vele.

Egy erőteljesebben fűszerezett változat már szerepelt a blogon, a receptet itt találod, ez viszont az az alaprecept, amit akár este 9-kor, jógaóra után is képes vagyok elkészíteni, hogy másnap is ízletes, házilag készült ebédet ehessünk. Ilyenkor köretként csak zöld fűszeres kuszkuszt készítek (forrázva, nem főzve), bepakolok néhány friss zöldséget, egy szívsalátát, és kész is a kis ebédcsomag.

 

  • 1 kisebb fej karfiol (kb. 450 g)
  • tengeri só, frissen őrölt bors
  • 1 ek. extra szűz olívaolaj

A karfiolt sós vízben kb. 10-12 perc alatt előfőzzük, majd leöntjük róla a főzővizet.

Sütőpapírral borított tepsire helyezzük, 1 ek. extra szűz olívaolajjal átkenjük, majd enyhénb sózzuk, borsozzuk.

180 C-os sütőben addig sütjük, amíg szép barnás-pirosas lesz a külseje.

Főételként 2, köretként 4 adag lesz belőle

Szólj hozzá

A weboldal ún. cookie-kat vagy sütiket használ. (Több információ)

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

Bezár