cukormentes főétel főétel mentes étkezések szójamentes tejmentes tojásmentes uj_recept vegán receptek

Zöldséges céklafasírt spenótos burgonyapürével (tejmentes, tojásmentes, zsírszegény, vegán)

Emlékeztek a kamramustra bejegyzésemre? Ott jó néhány alapanyagot felsoroltam nektek, amikkel általában dolgozom a konyhában.

A fontosabb alapanyagok közé tartoznak még a különféle növényi fasírtporok is: ezekből víz hozzáadásával készíthetünk teljesen zsírszegény fasírtokat, ami szintén az elfoglalt konyhatündérek jobbkeze. :)

Legutóbb arra gondoltam, miért ne emelkedhetne egy doboz amúgy is finom fasírtpor új szintre? Zöldségekkel gazdagítottam és ráérő perceimben (úgy este fél 10 körül) még meg is formázgattam. :D

 

A fasírthoz:

A spenótos burgonyapüréhez:

  • 800 g burgonya
  • 1 ek. extra szűz olívaolaj
  • 400 g spenótlevél
  • 2 tk. fokhagyma por
  • tengeri só, frissen őrölt bors
  • kb. 50-75 ml zabtej

A céklát meghámoztam, felkockáztam, majd aprítógépben felaprítottam. Enyhén sóztam.

A sárgarépát is meghámoztam, felkockáztam, majd aprítógépben felaprítottam. Szintén enyhén sóztam.

Végül a kínai kel is aprítógépbe került, felaprítottam, és kevés sóval megszórtam.

A zöldségeket elkevertem 2 ek. extra szűz olívaolajjal, majd a fasírtporral. Kb. 20 percig állni hagytam (kíváncsi voltam, hogy szükséges-e víz hozzáadása, de nem kellett hozzá, ez természetesen a zöldségek méretétől függően változhat).

Egy gáztepsit sütőpapírral kibéleltem, majd egy szív alakú sütikiszúró segítségével (köszi, Bea! :)) szív alakú fasírtokat formáztam.

180 C-ra előmelegített sütőben kb. 20-30 percig sütöttem, félidőben megfordítottam. Érdemes közben figyelni, mennyire pirul meg az alja, és időben elzárni a tűzhelyet! :)

A burgonyát enyhén sós vízben héjában megfőztem, hűlni hagytam, majd feldaraboltam.

Egy tapadásmentes serpenyőben olívaolajat melegítettem, hozzáadtam a fokhagyma port, a sót és a borsot, majd lefedtem, így néhány perc alatt megpuhult.

Ismét az aprítógéphez fordultam – ugye mondtam, hogy alapdarab?? :) A puha leveleket zabtejjel pürésítettem, majd ezzel együtt törtem össze a burgonyát.

16 darab fasírt lesz belőle, összességében kb. 4 adag – természetesen a nagy adag zöldsalátát ne felejtsétek el az ételhez tálalni! :)