Karfiol. Rakott. Ja, hogy ön vega? Akkor van rántott is.
Pedig… Karfiolt enni igenis MENŐ! Ez a kellemetlen menzás és éttermi élményeket okozó növény valódi kincs! Paletta a festőnek, ami szinte hívogat, hogy színezz, alkoss, játssz! :)
A receptet a Good Food magazin júliusi számának egyik receptje ihlette. Persze az alapötlet teljesen átalakult, de annyi íz, annyi illat van benne…
Csak győzzetek vele betelni, ha elkészítitek! :)
- 1 tk. római kömény
- 1 tk. chili pehely
- 1 tk. fokhagyma por
- 1/2 tk. cayenne bors
- 3 ek. extra szűz olívaolaj
- tengeri só
- 1 fej karfiol
- 1 doboz konzerv csicseriborsó, leszűrve, folyó víz alatt alaposan átmosva
- 1 nagy kápia paprika, felkockázva
- 1 nagy cékla, felkockázva
A római köményt, chili pelyhet, a fokhagyma port és a cayenne borsot mozsárban alaposan összetörtem, majd a keveréket elkevertem 3 ek. extra szűz olívaolajjal és kevés temgeri sóval.
Eközben a karfiolt megszabadítottam külső leveleitől, és a torzsájából is levágtam, de annyit, hogy a karfiol még éppen egészben maradjon.
Egy akkora edényben, amibe a karfiol belefér, vizet forraltam, sóztam, majd az egész karfiolt 10-12 percig főztem.
A konzerv csicseriborsót alaposan elkevertem 1 ek. fűszeres olajjal, majd egy üveg sütőtál aljára terítettem. A közepére ültettem a karfiolt, amit meglocsoltam és bedörzsölgettem a maradék fűszeres olajjal.
Közepesen meleg (kb. 180 C) sütőben, kb. 35 percig sütöttem. Ekkor a karfiol már kellőképpen puha volt (egy kést szúrtam bele, így ellenőriztem), a csicseriborsó pedig kissé ropogós, de nem túl száraz,
Tálaláskor a csicseriborsót kápia paprikával és céklával gazdagítottam.
Bevallom, nálunk 2 adag lett belőle. :) Ha nem vagytok nagyon éhesek, 3 főre is elég lesz. ;)