Emlékeztek a kamramustra bejegyzésemre? Ott jó néhány alapanyagot felsoroltam nektek, amikkel általában dolgozom a konyhában.
A fontosabb alapanyagok közé tartoznak még a különféle növényi fasírtporok is: ezekből víz hozzáadásával készíthetünk teljesen zsírszegény fasírtokat, ami szintén az elfoglalt konyhatündérek jobbkeze. :)
Legutóbb arra gondoltam, miért ne emelkedhetne egy doboz amúgy is finom fasírtpor új szintre? Zöldségekkel gazdagítottam és ráérő perceimben (úgy este fél 10 körül) még meg is formázgattam. :D
A fasírthoz:
- 2 db közepes cékla
- 2 db közepes répa
- 1 kisebb kínai kel 1/4 része
- tengeri só
- 2 ek. extra szűz olívaolaj
- 1 doboz Vegabond “falafel jellegű” fasírtpor
A spenótos burgonyapüréhez:
- 800 g burgonya
- 1 ek. extra szűz olívaolaj
- 400 g spenótlevél
- 2 tk. fokhagyma por
- tengeri só, frissen őrölt bors
- kb. 50-75 ml zabtej
A céklát meghámoztam, felkockáztam, majd aprítógépben felaprítottam. Enyhén sóztam.
A sárgarépát is meghámoztam, felkockáztam, majd aprítógépben felaprítottam. Szintén enyhén sóztam.
Végül a kínai kel is aprítógépbe került, felaprítottam, és kevés sóval megszórtam.
A zöldségeket elkevertem 2 ek. extra szűz olívaolajjal, majd a fasírtporral. Kb. 20 percig állni hagytam (kíváncsi voltam, hogy szükséges-e víz hozzáadása, de nem kellett hozzá, ez természetesen a zöldségek méretétől függően változhat).
Egy gáztepsit sütőpapírral kibéleltem, majd egy szív alakú sütikiszúró segítségével (köszi, Bea! :)) szív alakú fasírtokat formáztam.
180 C-ra előmelegített sütőben kb. 20-30 percig sütöttem, félidőben megfordítottam. Érdemes közben figyelni, mennyire pirul meg az alja, és időben elzárni a tűzhelyet! :)
A burgonyát enyhén sós vízben héjában megfőztem, hűlni hagytam, majd feldaraboltam.
Egy tapadásmentes serpenyőben olívaolajat melegítettem, hozzáadtam a fokhagyma port, a sót és a borsot, majd lefedtem, így néhány perc alatt megpuhult.
Ismét az aprítógéphez fordultam – ugye mondtam, hogy alapdarab?? :) A puha leveleket zabtejjel pürésítettem, majd ezzel együtt törtem össze a burgonyát.
16 darab fasírt lesz belőle, összességében kb. 4 adag – természetesen a nagy adag zöldsalátát ne felejtsétek el az ételhez tálalni! :)