Nem is tudom, hogy kezdjem ezt a bejegyzést… Nehezen találok szavakat ugyanis! :)
Én, aki mint tudjátok, inkább a főzést kedvelem, mint a sütögetést (talán előbbiben több a kísérletezés, a szabadság sokszor), egy tökéletes tortát sütöttem!
A tej-és tojásmentes, valamint zsírszegény étkezésem bevezetése óta az egyik legjobban hiányzó édesség a tiramisu volt. Remélni sem mertem, hogy valaha újra érezhetem azokat az ízeket a kiadós mascarpone réteg nélkül. És sikerült!!!
Kellett ehhez persze Szafi kiadós segítsége, aki minden egyes lisztjéhez receptek tömkelegét osztja meg, na meg egy jó adag precizitás, ugyanis bizony ezeket a recepteket muszáj szigorúan követni, ha valaki a tökéletes ízeket és állagot keresi – és ez így is történt!
A fő változtatás nálam, hogy mivel nem kedvelem a mesterséges édesítőszereket (és számomra az eritrit és a nyírfacukor is ezek közé tartozik), nádcukorral dolgoztam, illetve frissen főzött kávét használtam.
Szafi receptjét itt olvashatod, kérlek vedd figyelembe, hogy én módosítottam a folyadék arányán, mert gázsütővel dolgozom. Ha elektromos sütőd van és be tudsz állítani alsó-felső sütést, tájékozódj kérlek az eredeti receptből is.
A piskótához:
- 160 g frissen főzött kávé (nálam “hosszú kávé”, ha te erős eszpresszót főzöl, hígíthatod vízzel is, 160 g folyadékig)
- 30 g frissen facsart citromlé
- 100 g finomítatlan nádcukor / kókuszcukor (vagy ennek a mennyiségnek megfelelő egyéb édesítőszer)
- 100 g reszelt alma (héj nélkül)
- csipetnyi tengeri só
- 250 g Szafi Free karobos muffin lisztkeverék
- extra szűz olívaolaj a tortaforma kikenéséhez
A krémhez:
- 33 g Szafi Free vaníliás zabpuding
- 60 g Szafi Free gluténmentes zabdara
- csipetnyi tengeri só
- 40 g finomítatlan nádcukor / kókuszcukor (vagy ennek a mennyiségnek megfelelő egyéb édesítőszer)
- 400 ml gluténmentes zabtej (pl. The Bridge vagy Joya márkájú), vagy egyéb növényi tej tetszés szerint
A szóráshoz:
- zsírszegény holland kakópor vagy karobpor
A piskótához először elkevertem a kávét, a citromlevet, a nádcukrot, a csipetnyi sót, majd belereszeltem az almát.
Végül hozzáadtam a lisztet és kézi habverő segítségével eldolgoztam.
Egy 23 cm átmérőjű kerek tortaformát kikentem olívaolajjal, majd beleöntöttem a tésztát.
180 C-re előmelegített sütőben 15 perc alatt sütöttem készre. Hűlni hagytam.
A krémhez elkevertem a vaníliás zabpudingot, a zabdarát, a tengeri sót és a nádcukrot. Lassan, folyamatos keverés mellett adagoltam hozzá a zabtejet, majd szintén folyamatosan keverve lassú tűzön főztem 4-5 percig. Végül lefedtem és 15 percig pihentettem.
Szafi turmixolta a krémet, nálam ez a lépés elmaradt (mert elfelejtettem :) ).
Végül kettévágtam a piskótát – mivel ez egy laposabb piskóta lett, nem úgy, ahogy a tortát szokás, hanem keresztben, így két félkört kaptam. Ezután az egyik félkört megkentem a krém felével, beborítottam a másik félkörrel, amit beborítottam a krém másik felével és végül kakaóporral szórtam meg a kész “fél” tortámat.
Nagyon kiadós, laktató, kiváló állagú!
Kb. 8 szelet lesz belőle