Miután a család túllendült azon a ponton, hogy bizonyos dolgok fogyasztása (hús, tej, tojás) nélkül én bizony éhen fogok halni, elkezdődött a Nagy Családi Projekt, ami a “mentes” napjaimat igencsak felvillanyozta.
Most éppen karácsonyra lepett meg Anyóspajtás egy rúd mákos és egy rúd diós bejglivel – nem igazán vagyok édesszájú, de be kell vallanom, ennyire még soha nem örültem sütinek.
Ezzel zártuk a karácsonyi ebédünket. :)
Persze a receptet nem volt könnyű megszerezni, hiszen minden “érzésre” került bele :), de remélem, sokan fogjátok elkészíteni sikerrel ezt a finomságot. :)
A tésztához:
- 30 g élesztő
- 350 ml zabtej
- 30 g nádcukor
- 400 g tk. tönkölyliszt
- 2 – 3 ek. extra szűz olívaolaj
A mákos töltelékhez:
- 100 g darált mák
- 80 – 100 g nád porcukor
- kevés reszelt alma
- mazsola ízlés szerint
A diós töltelékhez:
- 150 g dió
- 100 – 120 g nád porcukor
- mazsola ízlés szerint
Az élesztőt kevés nádcukorral felfuttatjuk a zabtejben. Amikor felfutott, a liszt közepébe mélyedést készítünk, ebbe öntjük a felfutott élesztőt, a maradék nádcukrot és az olívaolajat. Alaposan kidagasztjuk, meleg helyen kelni hagyjuk.
A mákos, illetve a diós tölteléket összeállítjuk. Amint megkelt a tészta, kétfelé osztjuk, kinyújtjuk, az egyiket a mákos, a másikat a diós töltelékkel borítjuk, majd feltekerjük.
Előmelegített sütőben készre sütjük
2 rúdnyi bejgli lesz belőle (fagyasztható, szobahőmérsékleten hagyjuk kiolvadni fagyasztás után)
Ugyanebből a tésztából kakaós és fahéjas csiga is készült már, az is kiváló lett. :)