Szilveszterkor mi más is főhetne a konyhákban, mint lencse lencsével?
Nekem nagy kedvencem ez a kiváló alapanyag, láthattátok, hogy a karácsonyi asztalunkon is helyet kapott, de készült már belőle húsmentes lencsés pásztorpite, langyos lencsesaláta, zöldséges és kókusztejes vöröslencseleves, de a nagy kedvencem továbbra is Aliz barátnőm újító szellemű főzeléke (ami szintén elkészült nálam az év utolsó napján). :)
Most azonban egy nagyon egyszerű és mégis mennyei “mentes” levesreceptet hoztam nektek, fogyasszátok egészséggel!
- 150 g lencse
- 2 sárgarépa, karikázva
- 2 fehérrépa, karikázva
- kis darabka zeller
- 1 vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- só, frissen őrölt bors
- 2 -3 babérlevél
- 1 – 2 ek. mustár
- 200 ml rizstejszín
- 1 bio citrom frissen facsart leve
A lencsét egy éjszakára beáztattam.
Másnap a sárga- és fehérrépával, a zellerrel, az egész vöröshagymával, a fokhagymával annyi vízben tettem fel főni, ami bőven ellepi. Sóval, borssal, babérlevéllel fűszereztem. Mustárral ízesítettem.
Amikor a hozzávalók megpuhultak, a rizstejszínt elkevertem a citromlével, és ezzel a keverékkel habartam a levest.
4 – 5 adag lesz belőle