Ismét Eszter barátnőm kápráztat el titeket, kedves olvasóim, aki a blog ügyeletes “mentes” süti részlegének oszlopos tagjaként (a “mentes” Nürnbergi puszi és Mince Pies után) hozta el nekünk / nektek ezt a finomságot. :)
A receptet a Facebook egy “mentes” csoportjában találta, sajnos ennél pontosabb forrással nem tudunk szolgálni…
Fogadjátok szeretettel! :)
A tésztához:
- 5 tk. zsíros lenmagliszt, 100 ml vízbe áztatva
- 200 g barna rizsliszt
- 50 g cukor (vagy ennek a mennyiségnek megfelelő egyéb édesítőszer)
- 1 tk. foszfátmentes sütőpor
- 1/2 vaníliarúd kikapart magvai
- 4 ek. folyékony kókuszolaj
- 3 – 4 ek. hideg víz
A töltelékhez:
- 8 közepes alma, meghámozva, lereszelve
- kevés frissen facsart citromlé
- 1 kezeletlen héjú bio citrom reszelt héja
- 3 – 4 ek. cukor (vagy ennek a mennyiségnek megfelelő egyéb édesítőszer)
- 1 cs. vaníliás pudingpor
A szóráshoz:
- 1 ek. cukor (vagy ennek a mennyiségnek megfelelő egyéb édesítőszer)
- 1 tk. őrölt fahéj
A tészta hozzávalóit alaposan összegyúrtam és állni hagytam.
Az almát elkevertem a citromlével és a citromhéjjal, a cukorral és a pudingporral; a tölteléket szintén állni hagytam.
A tészta 2/3 részét sütőpapírral bélelt piteformába nyomkodtam. Beborítottam az almás töltelékkel, majd a maradék tésztát nagy lyukú reszelőn ráreszeltem.
180 C-ra előmelegített sütőben sütöttem 10 percig, majd fahéjas cukorral megszórtam, és szép pirosra sütöttem a süteményt.
Jó étvágyat hozzá! :)