Hamarosan itt az “igazi” tavasz, s tegnap, miután a pilates órámnak vége lett, és éppen csodálatos napsütésben sétálgattam, azon gondolkodtam, mit is kellene most ebédelni? Hiszen annyira szomjazza már az ember a “zöldeket”, de azért még téli alapanyagokból gazdálkodunk főleg.
Lassan-lassan kialakult azonban ennek a szemet gyönyörködtető egyszemélyes ebédnek a képe.
Fogyasszátok egészséggel!
- tengeri só, frissen őrölt bors
- 40 g fekete lencse
- 1 babérlevél
- 1/2 pohárnyi barna rizs
- 1/2 ek. + 3/4 ek. olívaolaj
- maréknyi savanyú káposzta
- 6-7 db. szárított erdei gomba
- 1 újhagyma, karikázva
- 1 kisebb sárgarépa, lereszelve
- darabka karalábé, lereszelve
- 1 kk. őrölt indiai citromfű
- 1 ek. lenmagolaj
- 1 tk. tahini
- 1 tk. mustár
- 1 tk. szójaszósz (gluténmentes)
- 1 db aszalt paradicsom (nem olajban eltett), apróra vágva
- 1/2 csokor petrezselyemzöld
A lencsét sóval, borssal, babérlevéllel ízesített vízben puhára főztem.
A barna rizst sós vízben szintén puhára főztem.
Olívaolajon megpirítottam a savanyú káposztát. A szárított gombát forró vízbe áztattam. Végül a pirított káposztát és a gombát elkevertem, borssal fűszereztem.
3/4 ek. olívaolajon csak éppen addig pároltam az újhagymát, a sárgarépát és a karfiolt, amíg roppanós maradt. Sóval, borssal, citromfűvel fűszereztem.
Az öntethez alaposan elkevertem a lenmagolajat, a tahinit, a mustárt, valamint a szójaszószt. 1 apróra vágott aszalt paradicsom is került bele.
Végül a hozzávalókat elrendeztem egy tányéron, az öntettel meglocsoltam és frissen vágott petrezselyemmel tálaltam.
Kiadós ebédem lett belőle.