Tonhalas brokkoli gratin – egy kicsit másképp

Nagyon szeretem az egytálételeket. A sok-sok finomság, amit elrejtenek, egy izgalmas, kerek egésszé áll össze – nem történt ez másképpen ennek az ételnek az esetében sem.

Nem klasszikus a fűszerezése, sem a hozzávalók kiválasztása, mégis teljes az élmény.

Párosítsatok bátran látszólag össze nem illő hozzávalókat! :)

  • 1 fej brokkoli, rózsára szedve
  • 1/2 pohárnyi köles, átmosva
  • tengeri só
  • 1 ek. extra szűz olívaolaj
  • kb. 10 cm-nyi póréhagyma, felkarikázva
  • 1 nagyobb sárgarépa, reszelve
  • 1 tonhal konzerv (nem olajos; sós lében)
  • 1 csapott ek. szárított medvehagyma
  • 1 csapott tk. indiai citromfű
  • frissen őrölt bors
  • 200 ml rizstejszín
  • 1 ek.-nyi (vagy ízlés szerinti) frissen facsart citromlé
  • egy löttyintésnyi szójaszósz (gluténmentes)

A brokkolit sós vízben puhára, de éppen roppanósra főztem.

A kölest 2,5-szeres mennyiségű sós vízben puhára főztem.

Az olívaolajon puhára pároltam a póréhagymát és a reszelt sárgarépát. Amikor megpuhult, belekevertem a jól lecsöpögtetett tonhalkonzervet. Medvehagymával és indiai citromfűvel fűszereztem, borsoztam.

Amikor a halat jól átjárta a fűszerek zamata, elkevertem a megfőtt kölessel.

Egy tűzálló piteformát extra szűz olívaolajjal befújtam, majd rétegeztem a brokkolit és a tonhalas – köleses keveréket.

A rizstejszínt, a citromlevet és a szójaszószt egy kis befőttesüvegben alaposan összeráztam, majd ezzel öntöttem le az ételt, hogy mindenhol alaposan érje a folyadék.

Előmelegített sütőben addig sütöttem, amíg a teteje megpirult.

4 adag lesz belőle

 

Szólj hozzá

A weboldal ún. cookie-kat vagy sütiket használ. (Több információ)

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

Bezár