Amikor a Pásztortáska Baráti Kör oldalán megláttam a “Tökcsánka” receptet, amit Szilvi készített, azonnal tudtam, hogy el kell készítenem, hiszen az én biodobozomban is ott lapult egy szép kis tök és egy csokor kapor, egy korábbi szállítmányból pedig néhány felhasználásra váró burgonya is.
Nem is haboztam. És milyen jól tettem! :)
- 1 kisebb főzőtök, hámozva, nagy lyukú reszelőn lereszelve
- 5 kisebb burgonya, hámozva, nagy lyukú reszelőn lereszelve
- tengeri só, frissen őrölt bors
- 1 kis csokor kapor, aprítva
- 2 gerezd zúzott fokhagyma
- 1 ek. extra szűz olívaolaj (+ a tepsi kikenéséhaz)
- kb. 6-8 ek. graham liszt (illetve amennyit az étel felvesz; egyéb liszttel pótolható, nekem éppen ez volt itthon)
A lereszelt tököt és burgonyát összekevertem, sóztam, borsoztam, állni hagytam. Amikor kevés levet eresztett, kicsavartam, majd hozzáadtam a kaprot, a zúzott fokhagymát és az olívaolajat.
Végül annyi lisztet adtam hozzá, hogy a “tökcsánka” jól formázható legyen, ne essen szét.
Sütőpapírral bélelt, kevés olívaolajjal kikent tepsibe, előmelegített sütőben sütöttem szép barnára. Félidőben megfordítottam.
Sós-borsos-fokhagymás rizstejszínnel tálaltam (tejfogyasztók természetesen ne habozzanak tejfölt használni :) )
Nálunk 10 lepcsánka lett belőle, ez 3 étkezésre volt elegendő