A Nők Lapja ez évi utolsó számát lapozgatva akadt meg a szemem Vrábel Krisztina receptjén, ami számunkra a Szenteste vacsorájának első fogásaként debütált.
Korábban már készült a konyhámban sütőtökkrémleves, amihez a receptet itt találjátok, illetve egy extrém egyszerű verzió is, aminek a leírása itt található, de ez a verzió egy igazi ízes, pikáns, ünnepi különlegesség lett.
Nem mellesleg ez egy “mentes”verzió is :).
Nagyon finom, próbáljátok ki mindenképpen!
- 3 ek. extra szűz olívaolaj
- 1 vöröshagyma
- 1 kisebb sütőtök (tisztítva mérve kb. 800 – 900 g)
- só, frissen őrölt bors
- 2 bio narancs leve
- 1 kezeletlen héjú bio narancs reszelt héja
- 1 kisebb bio citrom leve
- 2 – 3 ek. méz (vagy vegánoknak agavé szirup, nádcukor, egyéb édesítőszer ízlés szerint)
- 200 ml rizstejszín
Az olívaolajon puhára pároltam a vékonyra szeletelt vöröshagymát. Amikor megpuhult, hozzáadtam a kisebb kockákra vágott sütőtököt. Sóztam, borsoztam.
Kb. 5 perc párolás után felönöttem 1 l vízzel, hozzáadtam a narancslevet, a narancshéjat, majd a citromlevet is. Mézzel ízesítettem (ízlés szerint egyéb édesítőszer is használható), majd amikor teljesen megpuhult, rizstejszínnel turmixoltam teljesen simára.
Pikáns, kellemes összhatású levest kapunk, aminek tökéletes ízhatását a végén sóval / borssal / citruslé / méz hozzáadásával állíthatjuk be.
Kb. 6 adagnyi lesz belőle