Nagyon szeretem a krémleveseket, mert a hozzávalók halmaza egy valóban kellemes, egyedi ízvilágú, puha és krémes elegyet alkot.
Legutóbb gombával kísérleteztem, ami az egyszerű gombaleves után egy “mentes” színfoltot képvisel a blogon. Igazi felüdülés az ízlelőbimbóknak és a gyomornak!
- 25 g szárított erdei gomba
- 2 – 3 ek. extra szűz olívaolaj
- 10 cm-nyi póréhagyma, karikázva
- 2 gerezd fokhagyma
- só, frissen őrölt bors
- 250 g barna csiperkegomba
- 200 ml rizstejszín
- 1 bio citrom frissen facsart leve
- 1 bő tk. szárított tárkony
A szárított erdei gombát 250 ml vízbe beáztattam. Kb. 45 perc múlva kivettem a vízből, de az áztatólevet felfogtam egy tálban egy erős papírtörlővel bélelt szűrő segítségével (így az esetleges apróbb szennyeződések eltávolíthatók).
Az olívaolajon puhára pároltam a vékonyan felszeletelt vöröshagymát és fokhagymát.
Amikor megpuhult, hozzáadtam a csiperkegombát és az előre beáztatott erdei gomba keveréket; sóztam, borsoztam, majd kb. 3 -4 percig együtt pirítottam a hagymával.
Felöntöttem az erdei gomba áztatólevével és 700 ml vízzel, majd lassú tűzön éppen csak gyöngyözve puhára főztem a gombákat.
Amíg főtt, a rizstejszínt elkevertem a citromlével és a tárkonnyal, majd amikor a gomba teljesen megpuhult, ezzel habartam a levest.
Végül botmixerrel pürésítettem és még egyszer összeforraltam.
4 adag lesz belőle