cukormentes gluténmentes leves leves mentes étkezések szójamentes tejmentes tojásmentes uj_recept vegán receptek

Citromos – tárkonyos gombakrémleves (gluténmentes, tejmentes)

Nagyon szeretem a krémleveseket, mert a hozzávalók halmaza egy valóban kellemes, egyedi ízvilágú, puha és krémes elegyet alkot.

Legutóbb gombával kísérleteztem, ami az egyszerű gombaleves után egy “mentes” színfoltot képvisel a blogon. Igazi felüdülés az ízlelőbimbóknak és a gyomornak!

  • 25 g szárított erdei gomba
  • 2 – 3 ek. extra szűz olívaolaj
  • 10 cm-nyi póréhagyma, karikázva
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só, frissen őrölt bors
  • 250 g barna csiperkegomba
  • 200 ml rizstejszín
  • 1 bio citrom frissen facsart leve
  • 1 bő tk. szárított tárkony

A szárított erdei gombát 250 ml vízbe beáztattam. Kb. 45 perc múlva kivettem a vízből, de az áztatólevet felfogtam egy tálban egy erős papírtörlővel bélelt szűrő segítségével (így az esetleges apróbb szennyeződések eltávolíthatók).

Az olívaolajon puhára pároltam a vékonyan felszeletelt vöröshagymát és fokhagymát.

Amikor megpuhult, hozzáadtam a csiperkegombát és az előre beáztatott erdei gomba keveréket;  sóztam, borsoztam, majd kb. 3 -4 percig együtt pirítottam a hagymával.

Felöntöttem az erdei gomba áztatólevével és 700 ml vízzel, majd lassú tűzön éppen csak gyöngyözve puhára főztem a gombákat.

Amíg főtt, a rizstejszínt elkevertem a citromlével és a tárkonnyal, majd amikor a gomba teljesen megpuhult, ezzel habartam a levest.

Végül botmixerrel pürésítettem és még egyszer összeforraltam.

4 adag lesz belőle