Mivel a télre elraktározott 50 kg-nyi házi savanyú káposztának még nem sikerült a végére jutni :), amellett, hogy nyersen is szívesen fogyasztjuk, főztem már belőle levest és vegán székelykáposztát is. Most másik nagy kedvencemmel, a vörös lencsével került egy ételbe, így már nem is leves, hanem inkább levesnek nevezett egytálétel volt a napi menü része. :)
- 25 g szárított erdei gomba
- 2 – 3 ek. extra szűz olívaolaj
- 1 nagy fej vöröshagyma, felkockázva
- 3 gerezd fokhagyma, zúzva
- 180 g (két nagyobb) sárgarépa, reszelve
- 2 csapott tk. pirospaprika
- 200 g vörös lencse
- tengeri só, frissen őrölt bors
- 200 g savanyú káposzta (átmosva, ha szükséges)
A gombát vízbe áztattam, félretettem.
Az olívaolajon 3 – 4 perc alatt megpároltam a hagymát, majd hozzáadtam a fokhagymát, és 1 – 2 percig tovább pároltam őket. A tűzről lehúzva pirospaprikával megszórtam, majd gyorsan elkevertem és hideg vízzel azonnal felöntöttem, így nem keseredik meg a fűszerpaprika.
Ekkor hozzáadtam a reszelt répát, majd vörös lencsét. Sóztam, borsoztam. Kb. 1,5 l. vízzel felengedtem, lassú tűzön addig főztem, amíg a lencse szinte teljesen megpuhult. A kissé átmosott és összevágott savanyú káposztát csak a főzés vége előtt kb. 15 perccel adtam hozzá, hogy még éppen roppanós maradjon.
Végül a beáztatott gomba következett, de a gombával már csak lassan, gyöngyözve, 10 percig főztem a levest.
Nagyon finom, gazdag, igazi téli étel. A vörös lencse miatt besűrűsödhet, ebben az esetben bátran hígítsuk zöldség alaplével vagy vízzel (utóbbi esetben ne felejtsük el az extra fűszerezést.
Igen kiadós, kb. 8 adag lesz belőle