cukormentes gluténmentes leves leves mentes étkezések szójamentes tejmentes tojásmentes uj_recept vegán receptek

Savanyú káposztás vörös lencse leves szárított erdei gombával (gluténmentes, tejmentes)

Mivel a télre elraktározott 50 kg-nyi házi savanyú káposztának még nem sikerült a végére jutni :), amellett, hogy nyersen is szívesen fogyasztjuk, főztem már belőle levest és vegán székelykáposztát is. Most másik nagy kedvencemmel, a vörös lencsével került egy ételbe, így már nem is leves, hanem inkább levesnek nevezett egytálétel volt a napi menü része. :)

  • 25 g szárított erdei gomba
  • 2 – 3 ek. extra szűz olívaolaj
  • 1 nagy fej vöröshagyma, felkockázva
  • 3 gerezd fokhagyma, zúzva
  • 180 g (két nagyobb) sárgarépa, reszelve
  • 2 csapott tk. pirospaprika
  • 200 g vörös lencse
  • tengeri só, frissen őrölt bors
  • 200 g savanyú káposzta (átmosva, ha szükséges)

A gombát vízbe áztattam, félretettem.

Az olívaolajon 3 – 4 perc alatt megpároltam a hagymát, majd hozzáadtam a fokhagymát, és 1 – 2 percig tovább pároltam őket. A tűzről lehúzva pirospaprikával megszórtam, majd gyorsan elkevertem és hideg vízzel azonnal felöntöttem, így nem keseredik meg a fűszerpaprika.

Ekkor hozzáadtam a reszelt répát, majd vörös lencsét. Sóztam, borsoztam. Kb. 1,5 l. vízzel felengedtem, lassú tűzön addig főztem, amíg a lencse szinte teljesen megpuhult. A kissé átmosott és összevágott savanyú káposztát csak a főzés vége előtt kb. 15 perccel adtam hozzá, hogy még éppen roppanós maradjon.

Végül a beáztatott gomba következett, de a gombával már csak lassan, gyöngyözve, 10 percig főztem a levest.

Nagyon finom, gazdag, igazi téli étel. A vörös lencse miatt besűrűsödhet, ebben az esetben bátran hígítsuk zöldség alaplével vagy vízzel (utóbbi esetben ne felejtsük el az extra fűszerezést.

Igen kiadós, kb. 8 adag lesz belőle