A gombát nagyon sok formában fogyasztjuk, levesként, paprikásként, fasírtként, reggelire, vagy akár csak egyszerűen megsütve, azonban ritkán hallunk gombafőzelékről.

Az emlékeimben azonban felmerült, hogy gyerekként, Mátrakeresztesen, ahol minden évben eltöltünk néhány napot, a szomszéd nézni gombászni hívott, majd főzeléket készített a begyűjtött kincsekből.

Most azt az ízt szerettem reprodukálni, jelentem, sikerrel. :) Ráadásul glutén- és tejmentesre sikeredett.

Bioboltból származó fasírtporból készült apró vöröslencse fasírtokat fogyasztottunk hozzá. (A fasírt nem gluténmentes!!!)

  • 1 ek. extra szűz olívaolaj
  • 1 vöröshagyma, felkockázva
  • 1 gerezd fokhagyma, zúzva
  • 1 csapott tk. pirospaprika
  • 300 g laskagomba, keményebb végétől megszabadítva, falatnyi darabokra vágva
  • tengeri só, frissen őrölt bors
  • 1 tk. majoránna
  • 2 babérlevél
  • 2 csapott tk. étkezési keményítő
  • 1/2 citrom frissen facsart leve
  • 200 ml rizstejszín

Az olívaolajon üvegesre pároltam a hagymát, majd hozzáadtam a fokhagymát, amit puhára pároltam. Az edényt lehúztam a tűzhelyről, megszórtam pirospaprikával, gyorsan elkevertem, majd felöntöttem kevés vízzel, hogy a paprika ne keseredjen meg.

Ekkor hozzáadtam a gombát. Sóztam, borsoztam, majoránnával és babérlevéllel fűszereztem. Fedő alatt párolta puhára (nagyon rövid idő alatt megpuhul). Ha szükségesnek érezzük, pótoljuk a vizet, de nem kell “bő lére ereszteni” :).

Mire a gomba megpuhult, a keményítőt kevés vízzel kikevertem, ezzel sűrítettem a főzeléket. Végül az előre elkevert citromos rizstejszínnel behabartam, még egyszer összeforraltam és tálaltam.

2 adag lesz belőle