Vendégposzt: Kakaós csiga (tejmentes, tojásmentes)

Karácsonykor már beszámoltam nektek a tej-és tojásmentes bejgliről, amit Anyóspajtás készített; ez a kakaós csiga hasonló tésztából készül, reggelire kiváló finomság.

 

  • 30 g friss élesztő
  • 100 ml + 250 ml zabtej
  • 30 g + 120 g nádcukor (vagy ízlés szerint)
  • 400 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • csipetnyi tengeri só
  • 1 + 1 + 1 ek. extra szűz olívaolaj
  • 2 ek. cukormentes, zsírszegény holland kakaópor

Az élesztőt 100 ml zabtejben a cukorral felfuttatjuk.

A liszt közepébe egy kis mélyedést készítünk, ide öntjük a felfutott élesztőt. Csipetnyi sót, majd 1 ek. extra szűz olívaolajat adunk hozzá és a tésztát alaposan kidagasztjuk. Meleg helyen kb. 60 percig kelni hagyjuk.

Amikor a tészta megkelt, kettéosztjuk. 2 – 2 téglalapot formálunk, ezeket 1/2 cm vastagra kinyújtjuk. Mindkét téglalapot megkenjük extra szűz olívaolajjal, majd megszórjuk 60 – 60 g nádcukorral és 1 – 1 ek. kakaóporral. Ha édesebben szeretjük a tésztát, több nádcukrot is használhatunk.

A téglalapokat feltekerjük, 1,5 cm vastagon felszeleteljük, és a csigákat előmelegített sütőben, extra szűz olívaolajjal kikent, kilisztezett tepsiben készre sütjük.

Kb. 30 – 40 csiga lesz ebből a mennyiségből

3 hozzászólás on Vendégposzt: Kakaós csiga (tejmentes, tojásmentes)

  1. Aniko
    31/01/2015 at 19:13 (3 év ago)

    Kedves Judit,nem gondolod,hogy a nad cukrot.cukrot egeszsegesebb edesitokre csereljed?pl eritrit,nyirfa,kokuszviragcukorra?koszonettel Aniko

    Válasz
    • Judit
      01/02/2015 at 16:17 (3 év ago)

      Kedves Anikó! Köszönöm az érdeklődő kérdésed. :)
      Meglátásom szerint (és ez a saját véleményemet tükrözi), az egészséges édesítés nagyon sokszor előkerül különféle fórumokon, interneten, s mivel egyikőnknek sincsen lehetősége arra, hogy teszteljünk minden lehetséges opciót (pl. cukor vs. cukoralkoholok vs. egyéb édesítőszerek), így gyakran arra hagyatkozunk, amit a(z éppen aktuális) tudomány (netán marketing), vagy éppen egy általunk preferált táplálkozási irányzat diktál. Ami nem baj, hiszen nem vagyunk egyformák, kire így hatnak bizonyos ételek, kire úgy. Néhány receptemben te is felfedezheted a sokak által kedvelt (még diétázó korszakomból a konyhaszekrényben ragadt) DW 4:1 (eritrit + stevia) vagy DW Édes édesítőszert, amit olykor-olykor használok, de időközben változtattam a szemléletemen, és teljes mértékben tudok azonosulni egyik kedvenc blggerem, Kris Carr gondolatával, mely szerint “amit laborban állítottak elő, annak a lebontásához is labor kell, a szervezetünk a természetes dolgokat tudja jól kezelni”.
      Éppen ez okból vezetem ki az étkezésemből a (manapság egészségesnek / természetesnek mondott) édesítőszereket is, és használok nádcukrot, mézet, juharszirupot, agavé szirupot, steviát – mértékkel.
      Nálam ebben van a kulcs, hiszen pl. egy-egy fenti csiga is 5 (vagy ennél kevesebb) gramm nádcukrot tartalmaz, és ha az ember 2, netán 3 darabot megeszik, még mindig elenyésző mennyiséget vitt be a szervezetébe.
      Tudatosan csökkentem az édesítést a konyhámban, és jelenlegi nézőpontom szerint ez pl. még kezelhető mennyiség, és a magam által megfogalmazott egészséges, tiszta étkezésbe nekem belefér.
      Nyilván nem tudom laboratóriumi körülmények között letesztelni, hogyan hat a szervezetemre, viszont azt sem szabad elfeledni, hogy minden szervezet más, ezért arra bátorítalak, ha tetszett a recept, készítsd el bátran eritrittel, kókuszcukorral, hiszen én nem kész dolgokat, csupán ötletet szeretnék adni. :)
      További szép napot, és kellemes főzőcskézést kívánok neked!

      Válasz

1Pingbacks & Trackbacks on Vendégposzt: Kakaós csiga (tejmentes, tojásmentes)

  1. […] kakaós csiga újra felfedezése óta foglalkoztatott a KALÁCS gondolata. Igen, csupa nagybetűvel! :) Puha, […]

Szólj hozzá

A weboldal ún. cookie-kat vagy sütiket használ. (Több információ)

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

Bezár