Tönkölylisztes – mákos recepteket keresgéltem éppen az interneten, amikor rábukkantam erre a csodás receptre. Már a kép is csalogató volt, főleg, hogy a nagymamám által sütött mákos pite gyerekkori ízeit idézte.
Nem is haboztam sokat, azonnal átalakítottam tej – és tojásmentessé.
Ebben a receptben debütált egy csomag ajándék kókuszcukor is, amivel még nem dolgoztam eddig, viszont egyik kedves olvasóm, Anikó már korábban a figyelmembe ajánlotta.
Fantasztikusan finom lett a végeredmény, őszintén ajánlom nektek kipróbálásra!
A hozzávalókat egy 12 x 18 cm-es tepsihez adom meg, én ekkora méretben sütöttem meg a sütit.
A tésztához:
- 1 ek. chia mag + 3 ek. víz
- 200 g tönköly fehér liszt
- 1 tk. foszfátmentes sütőpor
- csipetnyi só
- 60 g kókuszcukor
- 1/2 vaníliarúd kikapart magvai
- 60 g extra szűz olívaolaj
- 2 ek. rizstejszín
A töltelékhez:
- 1 alma reszelve
- 125 g darált mák
- 50 g aszalt vörös áfonya
- 200 ml rizstej
- 2 – 3 ek. kókuszcukor (vagy ízlés szerint)
- 1 kezeletlen héjú bio citrom reszelt héja
A rétegek közé
- bio puffasztott amaránt
A chia magot mozsárban összetörtem, vízzel elkevertem, majd 15 percre magára hagytam. Ezalatt zselés állagot öltve tojáspótlóvá lépett elő.
A lisztet elkevertem a sütőporral, sóval, kókuszcukorral és vaníliával. Lassan hozzáadagoltam az olívaolajat, a rizstejszínt, végül pedig a zselés chia magot. Alaposan összegyúrtam, majd folpack-ba burkolva 2 órán át pihentettem a hűtőszekrényben.
Közben előkészítettem a tölteléket. Az almát meghámoztam, kis lyukú reszelőn lereszeltem, majd tapadásmentes lábasban elkevertem a mákkal, vörös áfonyával és a kókuszcukorral. Rizstejben főztem puhára, figyelve arra, hogy a töltelék ne maradjon nedves, ne áztassa el később a tésztát. Hűlni hagytam.
A tepsit kibéleltem sütőpapírral. Kézzel egyenletesen belenyomkodtam a tésztát. Papírtörlőt is használtam, hogy lehetőség szerint minél több zsiradékot fel tudjak itatni róla.
Puffasztott amaránttal szórtam meg.
Erre halmoztam a tölteléket, amit kanállal egyengettem el a tészta tetején.
Ismét egy vékony réteg puffasztott amaránt következett.
Végül a tészta másik felét sütőpapír között kinyújtottam, a felesleges olívaolajat szintén felitattam róla, majd a süteményt beborítottam ezzel a réteggel.
Előmelegített sütőben sütöttem készre (tűpróbával ellenőriztem).