Irány Anglia: Sült babot reggelire! (Baked Beans)

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de én imádom az angol konyhát! Valóban megosztó, hiszen kevésbé kifinomult, mint a francia, vagy kevésbé könnyű, mint a japán, de én a magam részéről megmagyarázhatatlanul vonzódom hozzá. :)

Ott-tartózkodásom alatt még a sült babot (“Baked Beans”) is sikerült megkedvelnem, ami nem csak a szombat délelőtti piacozás után egy szép kis helyen elfogyasztott angol reggeli részeként került a tányérra, hanem nemes egyszerűséggel leemeltünk egy konzervet a polcról, a tartalmát felmelegítettük, és vajas pirítóssal jóízűen elfogyasztottuk.

Azóta persze sok minden változott az ízlésemben / konyhai repertoáromban :), így most magam próbáltam elővarázsolni a sült bab jellegzetes ízét.

A családban nagy sikert aratott, ha van kedvetek, próbáljátok ki! Nyáron, friss paradicsomból még finomabb lesz.

Az ötlet a Zöldséget minden napra! c. szakácskönyvből származik.

  • 1 ek. extra szűz olívaolaj
  • 1 kis fej vöröshagyma, felkockázva
  • 1 gerezd fokhagyma, felaprítva
  • 200 g főtt gyöngybab (kb. 100 g-t egy éjszakára beáztattam, majd sós-borsos-babérleveles vízben puhára főztem)
  • 140 g (egy nagyobb konzerv) jó minőségű paradicsompüré (nekem ez volt éppen itthon, de kiváló hozzá a konzerv hámozott / felezett paradicsom, illetve nyáron a friss paradicsom is)
  • tengeri só, frissen őrölt bors
  • 1 kk. pirospaprika
  • 1/2 kk. chili pehely
  • szárított oregánó ízlás szerint (elhagyható)

Az olívaolajat felmelegítettem. Puhára pároltam a vöröshagymát, majd amikor megpuhult, hozzáadtam a fokhagymát és 1-2 perc alatt a fokhagymát is megpároltam.

Hozzáadtam a korábban előre megfőzött gyöngybabot és a paradicsompürét. Sóztam, borsoztam. Pirospaprikával, chili pehellyel és oregánóval fűszereztem, és annyi vizet adtam hozzá, hogy kellemesen laza legyen a szósz.

Hagytam, hogy kis lángon alaposan összeérjenek az ízek, majd teljes kiőrlésű magvas pirítóssal tálaltam. Most a vajat elhagytuk, de aki fogyaszt tejterméket / vajat, nyugodtan megkenheti vele a kenyerét, úgy lesz teljes az ízvilág. :)

3 nagy vagy 4 kisebb adag lesz belőle

 

Szólj hozzá

A weboldal ún. cookie-kat vagy sütiket használ. (Több információ)

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

Bezár