Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de én imádom az angol konyhát! Valóban megosztó, hiszen kevésbé kifinomult, mint a francia, vagy kevésbé könnyű, mint a japán, de én a magam részéről megmagyarázhatatlanul vonzódom hozzá. :)
Ott-tartózkodásom alatt még a sült babot (“Baked Beans”) is sikerült megkedvelnem, ami nem csak a szombat délelőtti piacozás után egy szép kis helyen elfogyasztott angol reggeli részeként került a tányérra, hanem nemes egyszerűséggel leemeltünk egy konzervet a polcról, a tartalmát felmelegítettük, és vajas pirítóssal jóízűen elfogyasztottuk.
Azóta persze sok minden változott az ízlésemben / konyhai repertoáromban :), így most magam próbáltam elővarázsolni a sült bab jellegzetes ízét.
A családban nagy sikert aratott, ha van kedvetek, próbáljátok ki! Nyáron, friss paradicsomból még finomabb lesz.
Az ötlet a Zöldséget minden napra! c. szakácskönyvből származik.
- 1 ek. extra szűz olívaolaj
- 1 kis fej vöröshagyma, felkockázva
- 1 gerezd fokhagyma, felaprítva
- 200 g főtt gyöngybab (kb. 100 g-t egy éjszakára beáztattam, majd sós-borsos-babérleveles vízben puhára főztem)
- 140 g (egy nagyobb konzerv) jó minőségű paradicsompüré (nekem ez volt éppen itthon, de kiváló hozzá a konzerv hámozott / felezett paradicsom, illetve nyáron a friss paradicsom is)
- tengeri só, frissen őrölt bors
- 1 kk. pirospaprika
- 1/2 kk. chili pehely
- szárított oregánó ízlás szerint (elhagyható)
Az olívaolajat felmelegítettem. Puhára pároltam a vöröshagymát, majd amikor megpuhult, hozzáadtam a fokhagymát és 1-2 perc alatt a fokhagymát is megpároltam.
Hozzáadtam a korábban előre megfőzött gyöngybabot és a paradicsompürét. Sóztam, borsoztam. Pirospaprikával, chili pehellyel és oregánóval fűszereztem, és annyi vizet adtam hozzá, hogy kellemesen laza legyen a szósz.
Hagytam, hogy kis lángon alaposan összeérjenek az ízek, majd teljes kiőrlésű magvas pirítóssal tálaltam. Most a vajat elhagytuk, de aki fogyaszt tejterméket / vajat, nyugodtan megkenheti vele a kenyerét, úgy lesz teljes az ízvilág. :)
3 nagy vagy 4 kisebb adag lesz belőle