Az ez évi olaszországi kalandozásom során nem csupán fekete tésztát, hanem az ebben a receptben szereplő színes csodát is sikerült beszereznem. Külön öröm, hogy a látványhoz nem mesterséges színezékek, hanem cékla-, mángold-, spenótpor és kurkuma járult hozzá a tojásmentes durum tésztában. :)
A harsogó tavaszi zöldségek már csak a ráadás. ;)
- 250 g színes durum tészta (vagy egyéb tésztaféle, akár gluténmentes is)
- 1 + 2 ek. extra szűz olívaolaj
- tengeri só, frissen őrölt bors
- 2 nagyobb újhagyma, zöldjével együtt, karikázva
- 2-3 gerezd fokhagyma, vékony szeletekre vágva
- 400 g friss spenótlevél, 1 cm széles szeletekre vágva
- 500 g zöld spárga, fás végei lepattintva, 3 cm-nyi darabokra vágva
- 1 csésze zöldborsó (fagyasztott)
- 150 ml rizstejszín
A tésztát 1 ek. olívaolajos, sós vízben fogkeményre főztem. Leszűrtem, hideg vízzel átöblítettem.
A spárgát sós vízben roppanósra, a zöldborsót pedig puhára főztem, majd leszűrtem és hideg vízzel alaposan átöblítettem.
2 ek. olívaolajon párolni kezdtem az újhagymát, majd néhány perc múlva hozzáadtam a fokhagymát és a spenótot is. Addig pároltam, amíg a spenót összeesett. Ekkor belekevertem az előfőzött spárgát és zöldborsót, sóztam-borsoztam. Rizstejszínnel krémesítettem.
Végül belekevertem a megfőtt tésztát is, kicsit összeforgattam és tálaltam.
Gondolom, már említenem sem kell, hogy salátával tálaltam. :) :)
Nálunk 5 kiadós adag lett belőle