Hogy miért 2:1 recept? :) Mert a citromos – cukkinis alaptészta önmagában is elkészíthető, így vegán receptet kapunk. Én külön pirítottam hozzá a kagylót, de a feltétet variáljátok kedvetek szerint: húsfogyasztók csirkemellet, vegánok grillezett zöldséget is használhatnak, de az alap tésztaétel is önálló, kerek fogás.
Az illatos citrom húgom barátjának a családjának a kertjéből való (ugye mindenki tud még követni? :) ), és boldogan használtam fel a recepthez, amihez kiváló inspiráció volt ez az ötlet a Zizi kalandjai blogon.
A citromos – cukkinis alaptésztához:
- 200 g durum farfalle tészta
- só, frissen őrölt bors
- 2 ek. extra szűz olívaolaj
- 1 kezeletlen héjú bio citrom (héja és leve is)
- 4 gerezd fokhagyma, vékony szeletekre vágva
- 1 nagyobb cukkini, meghámozva, uborka-szeletelőn vékony karikákra vágva
- 2 tk. szárított bazsalikom (friss fűszerrel még finomabb!)
- 1 kk. chili pehely (elhagyható)
- 1 kk. ázsiai citromfű (elhagyható)
A fokhagymás sült kagylóhoz
- 1 ek. extra szűz olívaolaj
- 1 vöröshagyma, vékony szeletekre vágva
- 3 gerezd zúzott fokhagyma
- 450 g (1 cs.) fagyasztott kékkagyló, kiolvasztva, folyó víz alatt alaposan átöblítve
- só, frissen őrölt bors
A farfalle tésztát lobogva forró, sós vízben megfőztem.
Egy tapadásmentes serpenyőbe öntöttem az olívaolajat.
A citromot vékonyan meghámoztam (a fehér része semmiképpen ne kerüljön bele!), és a citromhéjat nagyon vékonyra szeleteltem.
Az olívaolajat lassan elkezdtem melegíteni. Hozzáadtam az illatos citromhéj csíkokat, a szeletelt fokhagymát, majd hagytam, hogy a finom aromák megjelenjenek a konyhában. :) Néhány perc múlva belekevertem a cukkini karikákat is, majd sóztam-borsoztam az ételt. Belecsavarta a citrom levét, bazsalikommal, chili pehellyel és kevés ázsiai citromfővel fűszereztem, majd lassú tűzön, fedő alatt puhára pároltam a cukkinit.
Végül beleforgattam a megfőtt tésztát.
Olívaolajon puhára pároltam a hagymát, majd hozzáadtam a zúzott fokhagymát és az előre kiolvasztott kékkagylót. Csak sóztam, borsoztam, majd fedő alatt rövid idő alatt puhára pároltam. Végül a fedőt levéve lepirítottam a kagylókat, így finom pirult kéreg képződött rajtuk
A tésztát tányérra kanalaztam és a kagylóval tálaltam.
3 – 4 adag lesz belőle