cukormentes egyéb főétel főétel gluténmentes mentes étkezések szójamentes tejmentes tojásmentes uj_recept vegán receptek

“Tejben” sült burgonya (gluténmentes, tejmentes, tojásmentes, vegán recept)

Nagyon-nagyon régen Nóri barátnőm mesélte, hogy tejben sült burgonyát készített – ami aztán jól kifutott szegénynek a sütőben. :) Én korábban soha nem hallottam erről az ételről, jól el is csodálkoztam rajta, hogy mik is készülnek a hazai konyhákban.

Azután hosszú idő elteltével eszembe jutott ez az étel, amit (számomra) meglepő módon :) számtalan változatban kiadott a kereső az interneten.

Szeretem az egyszerűséget, így erre a változatra esett a választásom, amit természetesen át kellett varázsolni, hogy én is fogyaszthassam. Hű, de megérte! :)

 

  • kb. 1/2 ek. extra szűz olívaolaj
  • 500 g burgonya, uborkagyalun vékonyra szeletelve
  • 300 ml rizstej
  • 3 gerezd zúzott fokhagyma
  • himalája só, frissen őrölt bors

Egy tűzálló tálat kikentem extra szűz olívaolajjal. Elrendeztem benne a burgonyaszeleteket. (Ha valaki nagyon türelmes, szépen ki is rakhatja a szeleteket, én csak egységes vastagságban elrendeztem a tálban.)

A rizstejet alaposan elkevertem a zúzott fokhagymával. Sóztam, borsoztam, majd a tejes keveréket a burgonyára öntöttem (kb. éppen ellepte a burgonyát.)

Alufóliával szorosan lefedtem, majd előmelegített sütőben 30 percen át pároltam. Ezután az alufóliát levéve hagytam, hogy a maradék folyadék elpárologjon és kissé megpiruljon az étel.

Nálunk 2 adag lett belőle