Tárkonyos erdei gomba ragu Nokedlivel (tejmentes, tojásmentes recept)

Azt a címet is adhattam volna ennek a bejegyzésnek, hogy Nokedli erdei gomba raguval, hiszen végre megszületett a tökéletes állagú és ízű tojásmentes nokedli, amivel már nagyon régóta kísérleteztem…

Pakolászás során akadt meg a szemem egy ősrégi Stahl Judit– szakácskönyvön, a Gyors olaszos tésztákon, amiből a Tiroli nokedlit vettem alapul – ahol a  nokedli meglepő módon tojásmentesen készül.

Alaprecept lesz a konyhámban, az biztos!! :)

 

A nokedlihez:

  • 250 g bio teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 1/2 ek. tengeri só
  • frissen őrölt bors ízlés szerint
  • 150 ml zabtej
  • 50 ml víz
  • kb. 1 ek. extra szűz olívaolaj

A gombaraguhoz:

  • 1 ek. extra szűz olívaolaj
  • 1 fej vöröshagyma, vékony szeletekre vágva
  • 2 nagyobb gerezd fokhagyma, vékony szeletekre vágva
  • 300 g szegfűgomba
  • 30 g szárított erdei gomba keverék, beáztatva, az áztatóleve gézlapon átszűrve
  • tengeri só, frissen őrölt bors
  • 1 tk. szárított tárkony
  • 100 ml rizstejszín
  • frissen facsart citromlé

A lisztet elkevertem a sóval és a borssal.  Hozzádolgoztam a tejet, majd a vizet is. Alaposan elkevertem. A tészta állaga függ a liszt minőségétől is. Ha fehér lisztből készíted, 100 ml zabtej is elég lehet. Nagyjából olyan tészta legyen a végeredmény, mint a hagyományos nokedli. Ha túl lágy lenne a tészta, adj hozzá lisztet, ha túl kemény, akkor pedig további folyadékot.

Lobogva forró. sós, kevés extra szűz olajos vízbe szaggattam a nokedlik felét. Óvatosan megkevertem, majd miután feljöttek a víz tetejére, leszűrtem őket. az olívaolaj másik felével elkevertem, hogy ne ragadjon össze a nokedli. Melegen tartottam.

Az olívaolajon megpároltam a hagymát, majd amikor üvegesre pirult, hozzáadtam a zúzott fokhagymát és 1-2 percig azt is pároltam-pirítottam.

Hozzáadtam a szegfűgombát és az előre beáztatott szárított erdei gomba keveréket a levével együtt. Fontos, hogy a levét gézlapon átszűrjük, így a törmelékek / esetleges szennyeződések nem kerülnek az ételünkbe. Sóztam, borsoztam, először fedő alatt, majd fedő nélkül pároltam és hagytam hogy a leve minél inkább elpárologjon,

Amikor a fedőt levettem, tárkonnyal ízesítettem, majd rizstejszínnel krémesítettem. Ismét hagytam, hogy addig főjön, amíg a leve gazdag és krémes lesz, majd a tűzről lehúzva frissen facsart citromlével tettem pikánssá az ízeket,

A gombaragut a nokedlivel és házi savanyú uborkával tálaltam.

3-4 adag lesz belőle

Szólj hozzá

A weboldal ún. cookie-kat vagy sütiket használ. (Több információ)

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

Bezár