cukormentes főétel főétel mentes étkezések szójamentes tejmentes tojásmentes uj_recept vegán receptek

Vegán rántott patisszon a sütőből, sült zöldségekkel (tejmentes, tojásmentes, zsírszegény recept)

Szerintem az egyik legjobb dolog, ami patisszonnal történhet, az a rántott verzió. :)

A makrobiotikus étrend szerinti rántott patisszon nagy-nagy kedvencünkké vált (recept itt), azonban régóta terveztem már egy újfajta villám-megoldást. A konkrét ötlet a vegán nokedli születésekor pattant ki a fejemből, és most maga az étel is megszületett. :)

 

A vegán rántott patisszonhoz:

  • 1 zsenge patisszon, kimagozva, meghámozva, 1/2 cm vastag szeletekre vágva
  • tengeri só
  • 4 ek. fehér tönkölyliszt
  • 2 ek. mustár
  • kb. 125 ml rizstej
  • kevés frissen őrölt bors
  • búzakorpa a panírozáshoz
  • 2 ek. extra szűz olívaolaj

A sült zöldségekhez:

  • 3 burgonya, hasábokra vágva
  • 2 karalábé, hasábokra vágva
  • 1 nagyobb paszternák, hasábokra vágva
  • 1 nagyobb sárgarépa, hasábokra vágva
  • 1 ek. extra szűz olívaolaj

A patisszont sóztam, majd fél órára állni hagytam.

Egy nagy tálban sűrű palacsintatésztát kevertem a lisztből, mustárból és rizstejből. Először csak 100 ml rizstejet adtam hozzá, a többit csak akkor keverjük a masszába, ha szükséges. Sóztam, enyhén borsoztam.

A patisszonokat lecsepegtettem, majd az egész adagot beletettem a palacsinatésztába és kanállal-kézzel jól eloszlattam a darabokon a masszát. Így “megússzuk” a külön-külön panírozást. :)

Ezután a darabokat egyesével búzakorpába forgattam, majd szilikonlappal borított, olívaolajjal kikent tepsibe sorakoztattam őket. Tapasztalatom szerint a sütőpapír ebben az esetben nem tökéletes megoldás, mert a folyadékot kissé felveszi, így a patisszon bundája elszakadhat, emiatt választottam most a szilikonlapot.

Közepesen meleg sütőben 15 percig sütöttem, majd a tetejüket is megcsepegtettem kevés olívaolajjal, és megfordítottam a szeleteket. A másik oldalnak elég volt 10 perc.

Az egyforma hasábokra vágott zöldségeket olívaolajjal összeforgattam, borsoztam, majd sütőpapírral borított tepsire terítettem, majd ropogósra sütöttem. Csak tálaláskor sóztam, hogy ne puhuljanak meg.

Nálunk 3-4 adag lett belőle