Szerintem az egyik legjobb dolog, ami patisszonnal történhet, az a rántott verzió. :)
A makrobiotikus étrend szerinti rántott patisszon nagy-nagy kedvencünkké vált (recept itt), azonban régóta terveztem már egy újfajta villám-megoldást. A konkrét ötlet a vegán nokedli születésekor pattant ki a fejemből, és most maga az étel is megszületett. :)
A vegán rántott patisszonhoz:
- 1 zsenge patisszon, kimagozva, meghámozva, 1/2 cm vastag szeletekre vágva
- tengeri só
- 4 ek. fehér tönkölyliszt
- 2 ek. mustár
- kb. 125 ml rizstej
- kevés frissen őrölt bors
- búzakorpa a panírozáshoz
- 2 ek. extra szűz olívaolaj
A sült zöldségekhez:
- 3 burgonya, hasábokra vágva
- 2 karalábé, hasábokra vágva
- 1 nagyobb paszternák, hasábokra vágva
- 1 nagyobb sárgarépa, hasábokra vágva
- 1 ek. extra szűz olívaolaj
A patisszont sóztam, majd fél órára állni hagytam.
Egy nagy tálban sűrű palacsintatésztát kevertem a lisztből, mustárból és rizstejből. Először csak 100 ml rizstejet adtam hozzá, a többit csak akkor keverjük a masszába, ha szükséges. Sóztam, enyhén borsoztam.
A patisszonokat lecsepegtettem, majd az egész adagot beletettem a palacsinatésztába és kanállal-kézzel jól eloszlattam a darabokon a masszát. Így “megússzuk” a külön-külön panírozást. :)
Ezután a darabokat egyesével búzakorpába forgattam, majd szilikonlappal borított, olívaolajjal kikent tepsibe sorakoztattam őket. Tapasztalatom szerint a sütőpapír ebben az esetben nem tökéletes megoldás, mert a folyadékot kissé felveszi, így a patisszon bundája elszakadhat, emiatt választottam most a szilikonlapot.
Közepesen meleg sütőben 15 percig sütöttem, majd a tetejüket is megcsepegtettem kevés olívaolajjal, és megfordítottam a szeleteket. A másik oldalnak elég volt 10 perc.
Az egyforma hasábokra vágott zöldségeket olívaolajjal összeforgattam, borsoztam, majd sütőpapírral borított tepsire terítettem, majd ropogósra sütöttem. Csak tálaláskor sóztam, hogy ne puhuljanak meg.
Nálunk 3-4 adag lett belőle