Facebook-oldalunk olvasói már régóta várják ezt a receptet, amit egy napi menü megírásakor említettem az olvasóknak.
Azóta többször készült már, de annyira finom, hogy még a fotózás előtt lába kelt a cipócska jelentős részének, kép nélkül pedig ugye nem az igazi a recept sem, hiszen az ember el sem tudja képzelni, milyen csodás színe lehet egy éppen kelő, céklával színezett kenyérnek. :)
Nagy-nagy köszönet az eredeti receptért Flat-cat-nek.
1 kisebb cipóhoz
- 50 g nyers cékla
- 100 – 125 ml víz (liszttől függően)
- 2 tk. almaecet
- 125 g teljes kiőrlésű bio rozsliszt
- 125 g teljes kiőrlésű bio búzaliszt VAGY fehér tönkölyliszt (mindkettővel kiválóan működik a recept; előbbivel tömörebb, gazdagabb, míg utóbbival kicsit szellősebb lesz a végeredmény)
- 5 g porélesztő
- 15 g extra szűz olívaolaj (vagy dióolaj, vagy egyéb olaj)
- 1 ek. akácméz
- 1 tk. só
- 35 g dió
A céklát a vízzel és az almaecettel aprítógépben daraboltam / pürésítettem. Amikor csak teljes kiőrlésű liszttel készítettem, kicsit több vizet adtam hozzá, mert a teljes kiőrlésű lisztek hajlamosak több folyadékot felvenni.
Összekevertem a kétféle lisztet a porélesztővel. A közepébe kisebb mélyedést készítettem, oda öntöttem a céklapürét, az olívaolajat, a folyós akácmézet és a sót.
Alaposan elkevertem, majd addig dagasztottam, amíg a tészta összeállt és szépen elvált a dagasztótál falától és a kezemtől.
Ekkor kis cipóformára egyengettem,. majd letakarva meleg helyen hagytam, hogy kb. a duplájára keljen.
Eközben a diót zsiradék nélkül, serpenyőben megpirítottam, hűlni hagytam. Ledörzsölgettem a héját, majd egy zacskóba téve klopfolóval apró darabokra törtem.
Amikor a kenyér megkelt, beledagasztottam a diót is.
Egy (nagymamámtól örökölt) öntöttvas edényt kibéleltem sütőpapírral, ebbe tettem a már dióval gazdagított cipócskát. Lefedtem az edény tetejével.
Előmelegített sütőben, közepes hőfokon kb. 30 – 40 percig sütöttem. (Mielőtt kivettem, ellenőriztem, hogy szépen “kopogjon” a héja, illetve egy saslik-pálcát is beleszúrtam, tűpróbaként, hogy a belseje is alaposan átsült-e.)
Rácsra téve hűtöttem.
Flat-cat (aki az eredeti receptben nem extra szűz olívaolajat, hanem dióolajat használ) a sütőt 260 C-ra melegítette elő, fedő alatt sütötte 15 percig, majd fedő nélkül 220 C-on 30 percig. Mivel az én kis konyhámban a tűzhelyen nincs hőfokmutató, kenyérsütésnél ez fontos információ lehet. :) Kérlek vegyétek azonban figyelembe, hogy az extra szűz olívaolaj füstpontját 185 – 204 C-ra teszik. Amennyiben hozzám hasonlóan extra szűz olívaolajat használtok, ennél a hőfoknál ne állítsátok magasabbra a sütőt!
Végül pedig egy kép az éppen kelő kenyérkéről – hát nem szép??? :)