Ilyenkor télen még nagyobb kihívást jelent az, hogy megfelelő mennyiségű nyers és friss zöldségeket is tartalmazó ételeket fogyasszunk.
Érdemes azonban kísérletezni, hiszen a tél kincsei sem kevésbé finomak, mint a nyári zöldségek!
A salátaöntet receptjét pedig egy színvonalas, gyerekeknek íródott vegetáriánus szakácskönyvben találtam, Dankóné R. Magdolna A főzés gyerekjáték c. könyve volt az inspiráció.
Az öntethez:
- 1 pohárnyi (kb. 200 ml) kesudió
- kb. 1,5 pohárnyi víz
- 1 ek. magos dijoni mustár
- 1 ek. extra szűz olívaolaj
- frissen facsart citromlé
- tengeri só
- frissen őrölt bors
- (opcionálisan 1-2 gerezd zúzott fokhagyma)
A salátához:
- 1 nagy sárgarépa, felkockázva
- 1 nagy cékla, felkockázva
- 1/2 zeller, felkockázva
- 1/4 kisebb sütőtök, felkockázva
- kb. 15 cm-nyi póréhagyma, felkarikázva
- 1/4 kínai kel, vékonyra szeletelve
- 1/4 jégcsapretek, gyufaszálnyi darabokra vágva
Az öntetet turmixgépben készítettem. Először a kesudiót kezdtem el turmixolni 1 pohár vízzel. Majd hozzáadtam a mustárt, az olívaolajat, a citromlevet. Sóztam, borsoztam. Ezután a többi vizet fokozatosan adtam hozzá, amíg elértem a kívánt állagot. Mivel munkahelyi ebédnek szántam a salátát, a fokhagyma jelen esetben elmaradt. :)
A kisebb, egyforma kockákra vágott sárgarépát, céklát, zellert; a nagyobb kockákra vágott sütőtököt, valamint a vastagabb szeletekre vágott póréhagymát sütőpapírral borított tepsieb terítettem, és előmelegített sütőben éppen roppanósra sütöttem. A sütőből kivéve hűlni hagytam.
Egy nagy keverőtálban elkevertem a sült zöldségeket az előre elkészített öntettel, majd nyers kínai kellel és retekkel gazdagítottam.
3-4 adag lesz belőle