cukormentes gluténmentes mentes étkezések saláta saláta szójamentes tejmentes tojásmentes uj_recept vegán receptek

Gazdag téli saláta kesu öntettel (gluténmentes, tejmentes, tojásmentes, vegán recept)

Ilyenkor télen még nagyobb kihívást jelent az, hogy megfelelő mennyiségű nyers és friss zöldségeket is tartalmazó ételeket fogyasszunk.

Érdemes azonban kísérletezni, hiszen a tél kincsei sem kevésbé finomak, mint a nyári zöldségek!

A salátaöntet receptjét pedig egy színvonalas, gyerekeknek íródott vegetáriánus szakácskönyvben találtam, Dankóné R. Magdolna A főzés gyerekjáték c. könyve volt az inspiráció.

 

Az öntethez:

  • 1 pohárnyi (kb. 200 ml) kesudió
  • kb. 1,5 pohárnyi víz
  • 1 ek. magos dijoni mustár
  • 1 ek. extra szűz olívaolaj
  • frissen facsart citromlé
  • tengeri só
  • frissen őrölt bors
  • (opcionálisan 1-2 gerezd zúzott fokhagyma)

A salátához:

  • 1 nagy sárgarépa, felkockázva
  • 1 nagy cékla, felkockázva
  • 1/2 zeller, felkockázva
  • 1/4 kisebb sütőtök, felkockázva
  • kb. 15 cm-nyi póréhagyma, felkarikázva
  • 1/4 kínai kel, vékonyra szeletelve
  • 1/4 jégcsapretek, gyufaszálnyi darabokra vágva

Az öntetet turmixgépben készítettem. Először a kesudiót kezdtem el turmixolni 1 pohár vízzel. Majd hozzáadtam a mustárt, az olívaolajat, a citromlevet. Sóztam, borsoztam. Ezután a többi vizet fokozatosan adtam hozzá, amíg elértem a kívánt állagot. Mivel munkahelyi ebédnek szántam a salátát, a fokhagyma jelen esetben elmaradt. :)

A kisebb, egyforma kockákra vágott sárgarépát, céklát, zellert; a nagyobb kockákra vágott sütőtököt, valamint a vastagabb szeletekre vágott póréhagymát sütőpapírral borított tepsieb terítettem, és előmelegített sütőben éppen roppanósra sütöttem. A sütőből kivéve hűlni hagytam.

Egy nagy keverőtálban elkevertem a sült zöldségeket az előre elkészített öntettel, majd nyers kínai kellel és retekkel gazdagítottam.

3-4 adag lesz belőle