Ha rendszeres olvasóim vagytok, tapasztalhatjátok, hogy nem törekszem mindenáron a klasszikus húsos receptek húsmentesítésére, illetve a feldolgozott élelmiszerektől is óvakodom.

Amióta kb. 2 éve lemondtam a húsról (kivéve a halról, alkalmanként), a tejről- és tejtermékekről, valamint a tojásról, ez az első alkalom, hogy vegán virslit emeltem le a polcról – mivel elszabadult a fantáziám, és nagyon vágytam egy finom mustáros hot-dogra. :)

A vegán mini virslit a DM-ben vásároltam, és szejtánból (búzahúsból), valamint szójából készült.

A hot-dog hatalmas sikert aratott nálunk, próbáljátok ki mindenképpen!

A tésztája egyébként az a kenyértészta, amit rendszeresen összedobok 5 perc alatt, hogy a kelesztés után már az asztalon gőzölöghessen mindennapi kenyerünk. :)

Gluténmentes hot dog receptemet pedig itt olvashatod.

 

A tésztához:

  • 250 g bio fehér tönkölyliszt
  • 250 g bio teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 2 kk. tengeri só
  • 125 ml cukrozatlan mandulatej (vagy egyéb növényi tej) + 1-2 ek., ha szükséges
  • 125 ml víz
  • 1 csapott tk. barna nádcukor
  • 1 csomag porélesztő
  • 30 ml extra szűz olívaolaj

A hot dog összeállításához:

  • 2 cs. (16 db) vegán mini virsli
  • 16 csapott tk. mustár

A kétféle lisztet és a sót egy nagy keverőtálban elkevertem.

Eközben a mandulatejet és a vizet a cukorral egy kis lábasban összemelegítettem (nem kell felforralni, csak kézmeleg legyen!). A tűzről lehúzva elkevertem benne a porélesztőt, és néhány percig (amíg felfutott), állni hagytam.

Amikor az élesztő felfutott, a liszthalom közepébe egy mélyedést alakítottam, ide öntöttem a felfutott élesztőt, majd az olívaolajat.

A tésztát alaposan összedolgoztam, majd kidagasztottam. Ha szükséges, adj hozzá 1-2 ek. mandulatejet (vagy egyéb növényi) tejet. Akkor jó a tészta, ha elválik a keverőtál falától, és a kezedre sem ragad. Amikor elkészült, egy kis cipót formáztam belőle, és letakarva, meleg helyen kelni hagytam.

Amikor a duplájára kelt, 16 részre osztottam a tésztát. Minden egyes darabból egy 1/2 cm vastag kört formáztam, amit megkentem mustárral, és a virsliket ráhelyezve feltekertem.

A kész mini hot dogokat sütőpapírral borított tepsire helyeztem (az a rész volt alul, ahol a tésztaszélek találkoznak). Még 30 percig kelni hagytam, majd 180 C-ra előmelegített sütőben készre sütöttem őket.

Tűpróbával ellenőriztem, hogy elkészültek-e.

Mivel szépen megnőttek, tálaláskor levágtam a végüket, hogy még mutatósabbak legyenek (de a “végek” elfogyasztása sem okozott gondot :) ).

16 mini hot-dog lesz belőle, ez kb. 6 – 8 adag