cukormentes főétel főétel gluténmentes mentes étkezések tejmentes tojásmentes uj_recept vegán receptek

Viva la Mexico :) (gluténmentes, tejmentes, tojásmentes, vegán recept)

Még december elején Eszter barátnőmmel ettem egy mennyei burrito-t a budapesti látogatásom alkalmával, és ahogy Deliciously Ella könyvében (Egyél jókat Ellával) megláttam a mexikói tálat, azonnal ezt éreztem, hogy nekem ez bizony KELL. Méghozzá NAGYON. :)

Szerencsére Ella könyvéből azt is sikerült megtanulni, hogyan varázsoljam élvezhetővé a hetek óta a konyhámban hánykolódó hajdinát… Még az is lehet, hogy a végén megbarátkozom egy újabb nemszeretem hozzávalóval… :)

Az alapgondolat tehát Ellától származik, a fekete bab ragu receptjét viszont ez a fantasztikus leves inspirálta.

 

A hajdinához:

  • 250 g hajdina
  • 3 ek. gluténmentes tamari szójaszósz
  • 1 nagy citrom frissen facsart leve
  • frissen őrölt bors
  • kevés tengeri só, ha szükséges

A fekete bab raguhoz:

  • 250 g fekete bab, egy éjszakára beáztatva, majd sós-babérleveles vízben puhára főzve
  • 2 paradicsom (egy bio hámozott, felezett paradicsom konzervből kihalászva)
  • 1 nagy fej lila hagyma, vékonyra szeletelve
  • 3 gerezd fokhagyma, vékonyra szeletelve
  • 1 tk. oregánó
  • 1 csapott tk. őrölt római kömény
  • 1 csapott tk. chili pehely
  • tengeri só
  • 1 tk. almaecet

A guacamoléhez:

  • 2 puha avokádó
  • 1 lime frissen facsart leve
  • 1 kk. fokhagyma por
  • 1/2 kisebb lila hagyma, apró kockákra vágva
  •  tengeri só
  • frissen őrölt bors

A tálaláshoz:

A hajdinát alaposan átmostam, majd kétszeres mennyiségű, tamari szójaszósszal, citromlével, kevés sóval és borssal ízesített vízben puhára főztem. Ha szükségesnek érzed, adj hozzá több vizet!

A babraguhoz a fekete babot előkészítettem (előző nap beáztattam, majd sóval és 3 db babérlevéllel ízesített vízben puhára főztem). Egy tapadásmentes serpenyőben olaj nélkül sütni kezdtem a paradicsomot, a hagymát és a fokhagymát. Amikor megpuhultak / kissé barnásra sültek, hozzáadtam a babot, és oregánóval, római köménnyel, valamint chili pehellyel fűszereztem. Végül sóztam, és kevés víz, valamint almaecet hozzáadásával hagytam az ízeket lassú tűzön összeérni.

A guacamoléhez az avokádókat kettévágtam, magjukat eltávolítottam, az avokádóhúst összetörtem, majd egy lime levével, fokhagyma porral, sóval és borssal ízesítettem, végül kevés apróra vágott lila hagymával kikevertem.

Tálaláskor egy tányér aljára halmoztam a hajdinát, mellé kanalaztam a babot, és egy-egy nagyobb kanál avokádókrém, valamint hummusz is került még a tányérra (ez utóbbi maradék volt, de kiválóan illik az ételhez).

4 kiadós adag lesz belőle